Asigurarea obligatorie a locuintelor cu bulina rosie, posibila doar dupa consolidare

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 20:59
2174 citiri
Asigurarea obligatorie a locuintelor cu bulina rosie, posibila doar dupa consolidare
foto: panoramio.com

Proprietarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic vor putea incheia polita de asigurare obligatorie a locuintelor numai dupa finalizarea lucrarilor de consolidare, iar data de la care toti proprietarii trebuie sa incheie politele va fi stabilita prin ordin al sefului CSA, a decis Guvernul.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care coreleaza prevederile Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva calamitatilor cu cele ale Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegere a asigurarilor.

"Limitam (prin acest proiect n.r.) posibilitatea de control asupra pool-ului de asigurare a unor societati care fac parte din grupuri in detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup", a declarat ministrul Internelor, Vasile Blaga.

Ministrul a spus ca, in acest scop, este inlocuit termenul de 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu o data ce va fi stabilita prin ordin al presedintelui CSA, de la care persoanele fizice si juridice au obligatia sa asigure imobilele impotriva calamitatilor.

Prin proiectul de Lege aprobat de Guvern a fost totodata stabilita posibilitatea ca suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta sa fie modificate anual prin ordin al presedintelui CSA, in baza unor criterii ce vizeaza suprafata si costul de inlocuire.

In prezent, a precizat ministrul, criteriul in functie de care se plateste asigurarea este materialul din care este construita casa.

Prin decizia Guvernului s-a interzis si asigurarea locuintelor din imobilele incadrate in clasa I de risc seismic, pana la receptionarea lucrarilor de reabilitare.

Guvernul va cere Parlamentului dezbaterea actului normativ in procedura de urgenta.

Potrivit Legii 260/2008, asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Suma maxima ce poate fi oferita ca despagubire este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#asigurare obligatorie cladiri, #asigurare cladiri bulina , #RCA