Introducerea obligatiei de a corela tarifele RCA: ce spun asiguratorii

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 22:56
3910 citiri
Introducerea obligatiei de a corela tarifele RCA: ce spun asiguratorii
Foto: Ziare.com

Modificarea normelor pentru a obliga asiguratorii sa coreleze evolutia nivelului tarifelor RCA cu nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati contravine Constitutiei, potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Schimbarile propuse pot determina, de asemenea, continuarea scaderii numarului de asiguratori prezenti pe piata RCA, arata UNSAR intr-o scrisoare transmisa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Asiguratorii amintesc, in acest context, de ingrijorarea Consiliului Concurentei privind eventualitatea unei situatii de oligopol in domeniu.

Proiectul de norma criticat de asiguratori se afla in dezbatere publica.

UNSAR nu sustine schimbarea art 21, alin. (6) si introducerea alin. (61) din propunerea de modificare a normei, a comunicat asociatia, prezentand si o lista de argumente in acest sens.

Ce au stabilit transportatorii si asiguratorii legat de pretul RCA

UNSAR considera ca luarea unor masuri normative care tind sa limiteze modul in care fiecare operator de pe piata intelege sa stabileasca pretul contravine principiului de baza statuat in Constitutie, potrivit caruia "Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta".

"In acest context, implementarea dispozitiilor propuse va reduce in mod considerabil libertatea de tarifare in sensul limitarii capacitatii asiguratorilor de a implementa strategii de subscriere (referitoare la cresterea sau scaderea ponderii unor segmente in portfoliul RCA) pentru a realiza obiectivele stabilite prin bugetul aprobat de actionari. Majorarea riscului cu privire la nerealizarea bugetului aprobat (in principal reducerea cuantumului pierderilor) pe o linie de asigurare care are elemente multiple de volatilitate si este neprofitabila lasa companiile de asigurari fara unul din cele mai importante instrumente de management de portfoliu si poate duce la reevaluarea deciziei de a subscrie acest produs", afirma UNSAR.

Tarifarea la nivel de prima tehnica, fara posibilitatea ajustarii acesteia conform strategiei de subscriere a fiecarei societati de asigurare, poate fi sustenabila numai pe baze actuariale in cazul acelor companii care au un portofoliu relevant la nivel de piata, potrivit UNSAR.

In caz contrar, daca o companie nu are date suficiente pe anumite categorii de risc exista posibilitatea ca aceasta companie sa stabileasca tarife fie prea mici, fie prea mari pe aceste segmente in raport cu riscurile existente pe piata, dar nu in raport de portofoliul companiei respective, ceea ce ar putea duce in cele din urma la pierderi semnificative pe aceasta linie de asigurari.

De asemenea, acest mod de calcul, prin utilizarea de indici, coeficienti sau alte instrumente de ajustare a tarifelor fundamentati statistic si actuarial pe un anumit segment poate conduce la limitarea aplicarii unor ajustari care nu influenteaza in mod direct un anume segment de asigurati ci intreg portofoliul (de exemplu: marja de profit conform strategiei societatii, taxe, cheltuieli).

De altfel, sunt segmente de clienti in care, pe langa factorii standard de tarifare, pretul final ia in calcul si elemente de subscriere care nu pot fi stabilite actuarial. Un astfel de exemplu sunt flotele de autovehicule la care prima se stabileste individual utilizand, pe langa factorii de cotare standard si alte elemente caracteristice fiecarei flote (managementul flotei respective, calitatea si pregatire soferi etc).

Prima victorie a transportatorilor in problema scumpirii politelor RCA: Cum va fi limitata cresterea pretului

Tariful poate contine si o serie de factori bazati pe evolutii viitoare, estimate mai ales pentru anumite segmente pentru care nu exista experienta statistica. De exemplu, pentru segmentul vehiculelor electrice, precum si pentru cel al utilizatorilor de tehnologii digitale (telematics) nu exista inca un istoric de date ceea ce determina ca tariful sa fie dimensionat pe baza de estimari ce urmeaza a fi corectate ulterior.

UNSAR cere totodata clarificari privind formularile si infiintarea, sub autoritatea ASF, a unui mecanism de raportare si evidenta pentru date utilizate in stabilirea preturilor.

ASF a anuntat la 23 decembrie ca vrea sa modifice norma privind asigurarile RCA pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, prin care asiguratorii ar urma sa fie obligati sa coreleze evolutia nivelului tarifelor cu nivelul daunalitatii pentru fiecare segment de asigurati.

Transportatorii au sustinut ca pretul politelor RCA ar fi putut creste cu pana la 400%, ajungand astfel la valori mai mari decat ale autoturismelor asigurate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#RCA masini, #tarife RCA masini, #2016 RCA masini , #RCA
Comentarii
Poza cbucur
cbucur
rank 5
Devreme ce RCA este _obligatorie_ pentru toti posesorii de auto,