Bancile au "umflat" dobanzile la euro cu o treime intr-o singura luna

Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 16:30
2827 citiri
Bancile au "umflat" dobanzile la euro cu o treime intr-o singura luna

Dobanzile la imprumuturile in euro s-au majorat in ultima luna cu pana la sase procente, cele mai mari cresteri fiind inregistrate la creditele de nevoi personale, sustin analistii din piata.

Potrivit acestora, bancile care au recurs la astfel de masuri sunt tocmai cele care aveau unele dintre cele mai competitive credite de consum in euro de pe piata, informeaza The Money Channel.

Astfel, Piraeus Bank si Banca Romaneasca conduc in topul majorarilor, noile dobanzi la creditele de consum urcand pana la 24%. Comparativ cu dobanzile precedente, noile nivele sunt cu o treime mai mari.

In acelasi timp, dupa majorare, dobanzile la imprumuturile similare acordate de Alpha Bank si Raiffeisen sunt de 16,5%, respectiv 13%.

Specialistii sustin ca, dupa accentuarea crizei financiare la nivel mondial, dobanzile la credite au avansat mult mai repede decat cele la depozite, spre deosebire de situatia din urma cu cateva luni, cand bancile comerciale urcat bonificatiile pentru produsele de economisire saptamanal pentru a atrage lichiditati de la populatie.

"In ultima luna, incepand cu octombrie, am avut cresteri de dobanzi, atat la credite, cat si la credite. In cazul depozitelor, cresterile au fost de 0,25 pana la maxim 1,5 puncte procentuale, iar in cazul creditelor s-au inregistrat variatii mult mai mari, cresteri de la 0 la 5 puncte procentuale.

Pe langa majorarea dobanzilor unele banci au mopdificat si comisioanele, ceea ce duce la o crestere totala a costurilor mai mare decat cea indicata de dobanda", a declarat Mihaela Nicoara, director vanzari Rapid Finance.

Nici dobanzile la creditele pe termen lung nu au ramas nemodificate, acestea crescand intr-un ritm mai lent decat cele coresunzatoare imprumuturilor de nevoi personale.

Potrivit reprezentantului companiei de brokeraj, la Piraeus si Banca Romaneasca dobanzile pentru creditele ipotecare si imobiliare au sarit de 13%, la Raiffeisen sunt de 8,4%, iar la Alpha Bank de 9,6 procente.

Desi dobanzile s-au majorat substantial in utima perioada, brokerii avertizeaza insa asupra comisioanelor bancilor, care fac uneori ca dobanzile afisate sa fie irelevante pentru costul total al finantarii, acesta putand creste cu pana la 15%.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#dobanzi credite, #credite personale, #majorare dobanzi , #RCA