Bancile nu mai vor sa vanda credite cu avans zero

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 08:20
1268 citiri
Bancile nu mai vor sa vanda credite cu avans zero

Bancile recomanda si vand prin intermediul agentiilor de brokeraj cu care lucreaza credite ipotecare la pachet cu imprumuturi de nevoi personale, sub pretextul ca doua credite, unul mare si unul mai mic, sunt mai ieftine decat unul foarte mare.

Incurajand populatia sa-si cumpere locuinte prin credite cu avans, pe care sa-l achiti prin intermediul unui al doilea credit de consum, bancile dau semen ca se pregatesc de zile negre, cand creditele relaxate vor fi din ce in ce mai inacceibile populatiei cu venituri medii.

"Varianta achizitionarii unui imobil printr-un credit ipotecar plus un credit pentru constituirea de avans aduce o economie de 4% la rata lunara, comparativ cu creditul cu avans zero. Aceasta reducere duce la diminuarea cu 10% a sumei totale de plata la finalul perioadei de creditare",a declarat Raluca Dobre, analist financiar la brokerul de credite IpoteciDirect, citat de Evenimentul Zilei.

Astfel, creditul fara avans se dovedeste a fi extrem de costisitor. Pentru 120.000 de euro, rata variaza intre 926 si 996 de euro pe luna, iar suma totala returnata la finalul perioadei de creditare se incadreaza intre 292.000 si 310.000 de euro.

In schimb, daca se contracteaza un credit de consum de 18.000 de euro pe zece ani pentru avansul de 15% si restul sumei prin credit ipotecar, ratele insumate pot ajunge si la 875 de euro.

Astfel, clientii bancilor evita si acordarea de garantii suplimentare, pe care toate bancile le solicita in momentul acordarii de credite cu avans zero, mai scrie publicatia centrala.

In aceste conditii, nu-i de mirare ca statisticile BNR arata in continuare un nivel ridicat al creditului de consum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#credit, #banci, #credit ipotecar, #credit consum, #costuri, #avans zero , #RCA