Brokerii estimeaza ca RCA se va scumpi cu pana la 24% anul acesta

Sambata, 05 Martie 2016, ora 21:13
3602 citiri
Brokerii estimeaza ca RCA se va scumpi cu pana la 24% anul acesta

Asigurarile RCA se vor scumpi cu 22-24% in 2016, ceea ce inseamna o crestere rezonabila, a precizat Antonio Souvannasouck, partener al unei firme de brokeraj.

"Piata e strans legata de cresterea economica si acest lucru se vede in ultimul an si jumatate si la persoane fizice si la firme. Multe firme alegeau varianta cea mai ieftina inainte, acum se orienteaza spre companii mai bine pozitionate. Si se uita si la alte tipuri de asigurari, linii de care nu discutam acum 3-4 ani, din cauza lipsei de resurse", a spus Antonio Souvannasouck, de la firma Asigest, transmite Mediafax.

El considera ca piata de asigurari a suferit in ultimii ani mai ales din cauza pierderilor inregistrate pe zona de RCA, iar actuala crestere a tarifelor este normala.

"In medie, brokerii estimeaza o crestere de 22-24% pe toate tipurile de autovehicule. E o crestere rezonabila, care reflecta tarifele mici practicate pana acum si care au dus la pierderea per ansamblu a pietei de asigurari in ultimii 10 ani", a spus Antonio Souvannasouck.

Ce masuri a luat ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat in ultimele doua luni de zile cateva masuri care ar trebui sa duca la "reasezarea pietei RCA pe baze sanatoase".

"ASF a eliminat din Norma 23/2014 privind RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienti nu puteau depasi un plafon de 10%. Ca urmare, asiguratorii au acum libertatea de a acorda orice discount de pret consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun, ceea ce se reflecta in tarife contractate semnificativ mai mici decat cotatiile standard practicate de societatile autorizate sa vanda RCA", se arata intr-un comunicat publicat recent.

De asemenea, ASF a interzis asiguratorilor sa faca miscari care sa umfle tarifele RCA, fara a avea un motiv solid.

Masurile ASF care ar trebui sa duca la ieftinirea politelor RCA

"ASF le-a interzis asiguratorilor sa foloseasca indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care sa nu fie fundamentate statistic si actuarial, ca premisa de baza pentru mentinerea unei proportionalitati intre tarifele practicate in perioade succesive si evolutia daunalitatii pe o anumita categorie de asigurati", se arata in comunicat.

In plus, Autoritatea a mai decis eliminarea componentei Carte Verde in cazul vehiculelor care, din cauza limitarilor tehnice sau juridice, nu pot circula in afara teritoriului Romaniei, decizie luata ca raspuns la "solicitarile transportatorilor si pentru evitarea unor distorsiuni in fundamentarea tarifelor RCA".

Citeste si:
Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
Grindeanu se laudă pe Facebook cu ciotul de autostradă inaugurat în Mureș: "Rezultate concrete! Nu festivism!". La comentarii, oamenii îl felicită pe Cătălin Drulă
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis luni, 6 decembrie, un mesaj în care se laudă cu deschiderea unui tronson de 4,5 de kilometri de autostradă. La comentarii, mulți cititori...
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Florin Cîțu se declară împotriva pensiilor speciale pentru primari: „Am atinge rapid acea limită de 9,4% din PIB”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat luni, 6 decembrie, în Senat, că liberalii nu doresc ca deficitul de la pensii să crească și că impactul bugetar al pensiilor speciale ale primarilor...