Bruxellesul vrea garantarea informarii consumatorilor din UE

Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 19:45
456 citiri
Bruxellesul vrea garantarea informarii consumatorilor din UE
Foto: wordpress

Comisia Europeana (CE) a propus, miercuri, adoptarea unor drepturi la nivelul statelor membre care sa faciliteze cumparaturile pe internet si la punctele de vanzare, prin care sa li se garanteze consumatorilor informarea clara asupra preturilor si taxelor adaugate, inainte de semnarea contractului.

"Aceasta va consolida protectia consumatorilor impotriva livrarii cu intarziere, a neefectuarii livrarii si va acorda consumatorilor drepturi solide la scara comunitara, in ceea ce priveste perioadele de gandire, returnarile, rambursarile, reparatiile si garantiile, precum si clauzele contractuale abuzive", se precizeaza in directiva.

Obiectivul acesteia este de crestere a increderii consumatorilor si, in acelasi timp, de simplificare a formalitatilor administrative care ingradesc firmele in interiorul granitelor nationale, privand astfel consumatorii de o alegere mai vasta si de oferte competitive.

Stabilirea unui ansamblu de clauze contractuale standard pentru consumatori va permite o reducere semnificativa, de pana la 97%, a costurilor de conformare pentru comerciantii care desfasoara activitati la scara UE si, in plus, consolideaza protectia existenta a consumatorilor in domenii esentiale unde au fost depuse numeroase plangeri in ultimii ani, cum ar fi vanzarea sub presiune.

Directiva adapteaza legislatia la noile tehnologii si metode de vanzare, de exemplu, comertul mobil ("m-commerce") si licitatiile on-line pe site-uri de tipul ebay.

In Uniunea Europeana, 150 milioane de cetateni - circa o treime din populatie - isi fac cumparaturile pe Internet. In ansamblu, cumparatorii cheltuie in medie 800 euro pe an pentru cumparaturile lor transfrontaliere - 24 miliarde euro in total -, ceea ce demonstreaza potentialul enorm al pietei interne daca un numar mai mare de persoane ar avea suficienta incredere pentru a se aventura dincolo de frontierele nationale.

Intrarea in vigoare a directivei privind drepturile consumatorilor necesita aprobarea prealabila din partea Parlamentului European si a guvernelor statelor membre reunite in cadrul Consiliului de Ministri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o versiune premium pentru browser-ul Chrome. Cu ce funcții extra vine
Google a lansat o nouă versiune premium a browserului său, Chrome Enterprise Premium, destinată clienților business care doresc o securitate îmbunătățită și funcții avansate de navigare....
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Utilizatorii TikTok, remunerați pentru timpul petrecut vizionând videoclipuri. Cum funcționează
Rețeaua de socializare TikTok, operată de gigantul chinez ByteDance, și-a extins portofoliul în Europa prin lansarea aplicației TikTok Lite în Franța și Spania. Noua versiune promite o...
#cumparaturi, #online, #Internet, #Bruxelles, #drepturi, #informare, #preturi , #RCA