Capcanele perioadei de gratie oferite de bancheri

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 19:29
1905 citiri
Capcanele perioadei de gratie oferite de bancheri

Multe dintre produsele oferite populatiei de catre banci au prevazuta o perioada de gratie, in care clientul nu trebuie sa achite diverse costuri.

Ganditi-va insa de doua ori cand vi se face o astfel de propunere, pentru ca in final tot banca este cea care iese in castig. In plus, deseori un produs cu o perioada de gratie ajunge sa fie per total mai scump decat unul similar, dar fara interval de gratie.

In cazul cardurilor de credit, perioada de gratie reprezinta un interval pe parcursul caruia, pentru platile efectuate nu se percepe dobanda. Atentie insa la capcane! Modul cum bancile calculeaza perioada de gratie va poate face probleme, in cazul in care nu cititi cu atentie "indicatiile" primite.

"Ceea ce trebuie precizat este faptul bancile practica un interval de acordare a acestei perioade de gratie. In general, atunci cand calculeaza perioada de gratie, acestea pornesc de la premiza ca tranzactiile se efectueaza in prima zi a lunii", explica analistii financiari citati de FinZoom.ro.

Perioada afisata este cea maxima insa pentru a beneficia de aceasta, care poate varia intre 18 si 60 de zile, trebuie folosit creditul in prima zi a acestui interval.

Daca banca are intervalul 1 - 20 a lunii urmatoare, perioada de gratie se calculeaza in functie de acest interval, mai arata sursa citata. Platilor efectuate pe data de 1 a lunii in curs - se ia in calcul o luna de 30 de zile - nu li se va percepe dobanda pana pe data de 20 a lunii urmatoare, posesorul beneficiind astfel de intreaga perioada de gratie de 50 de zile.

"Daca se efectueaza o plata la comerciant pe data de 28 a lunii in curs - am luat in calcul tot o luna de 30 de zile - pentru suma cheltuita se va percepe dobanda tot incepand cu data de 20 a lunii urmatoare, utilizatorul cardului beneficiind in acest caz numai de 22 de zile de gratie.

Daca pana la sfarsitul perioadei de gratie -in cazul prezentat, data de 20 a lunii urmatoare - posesorul cardului nu achita intreaga suma consumata din credit, acesta trebuie sa returneze bancii suma minima lunara care trebuie se calculeaza in general ca un procent din creditul total utilizat", explica FinZoom.ro.

Daca aceasta suma minima nu este rambursata, posesorul cardului risca sa plateasca penalitati. Perioadele de gratie disponibile in acest moment pe piata variaza intre 18 si 60 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#perioada gratie credite, #calcul perioada gratie credite, #card de credit gratie , #RCA