Carburantii se scumpesc de la 1 ianuarie

Miercuri, 31 Decembrie 2008, ora 13:57
3066 citiri
Carburantii se scumpesc de la 1 ianuarie

Petrom va mari preturile de referinta la benzina cu 18 bani/litru si la motorina cu pana la 16 bani/litru, de la 1 ianuarie, din cauza cresterii accizelor si a taxelor, potrivit datelor transmise miercuri de companie.

Aceasta este prima scumpire a carburantilor operata de Petrom din ultimele sase luni.

Astfel, benzina Premium fara plumb 95 va costa 2,87lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ va costa 3,20 lei/litru, iar sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 se vor vinde cu 2,97 lei/litru si respectiv 3,60 lei/litru.

Motorinele de iarna au fost scumpite de companie cu 16 bani/litru, iar litrul de motorina Euro Diesel 5 cu 11 bani. Litrul de motorina Top Euro Diesel 5 se va comercializa cu 3,30 lei, OMV Sprint Diesel va costa 3,35 lei/litru, in timp ce motorina Euro Diesel 5 va fi 3,17 lei, iar pretul litrului de OMV Premium Diesel 3,63 lei.

Si Rompetrol scumpeste carburantii

Si Rompetrol, detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan, va majora preturile de referinta la benzina cu 19 bani, la un tip de motorina cu 17 bani, in timp ce al doilea sortiment de motorina va fi mai ieftin cu 9 bani/litru, de la 1 ianuarie, potrivit datelor transmise miercuri de Rompetrol.

Compania Rompetrol a retras de pe piata sortimentul de benzina Premium E4 (cu Euro 4) si de la 1 ianuarie 2009 va comercializa doua sortimente de benzina si doua de motorina.

Aceasta majorare a preturilor operata de companie este prima din ultimele sase luni.

Benzina Efix 95 este 3,10 lei/litru, iar litrul de benzina Euro Super 98 fara Plumb este 3,73 lei, in timp ce motorina Efix Diesel va fi mai scumpa cu 17 bani/litru si va costa 3,52 lei, iar motorina Super Euro 5 va fi ieftinita cu 9 bani si va costa 3,49 lei.

Preturile carburantilor comercializati in statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% fata de preturile de referinta.

Ultima modificare operata de Rompetrol a fost in 27 decembrie, cand compania a redus preturile de referinta la benzina si la motorina cu 6 bani/litru.

Accize mai mari

Cursul de schimb valutar pentru calculul accizelor datorate bugetului de stat este de 3,7364 lei pentru un euro, incepand cu 1 ianuarie 2009, potrivit Ministerului Finantelor Publice.

In 2008, accizele au fost calculate la un curs de 3,3565 lei pentru un euro.

Potrivit Codului Fiscal, accizele sunt taxe speciale de consum care se datoreaza bugetului de stat, pentru o serie de produse provenite din productia interna sau din import.

Este vorba despre bere, vinuri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare, alcool etilic, produse din tutun si uleiuri minerale. Tot aici intra si taxa auto si impozitul la titeiul din productia interna, datorate la bugetul de stat si stabilite in echivalent euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#scumpire carburanti, #scumpire benzina motorina, #crestere accize carburanti , #RCA