Cardul de credit vs creditul de nevoi personale

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 19:57
6379 citiri
Cardul de credit vs creditul de nevoi personale

Intentionati sa va faceti un card de credit de sarbatori? Mai ganditi-va! Chiar daca un card de credit se aproba mult mai repede decat un credit de nevoi personale, cardul de credit este o varianta mai costisitoare decat pare la prima vedere.

Dar care sunt avantajele si dezavantajele unui card de credit comparativ cu un credit de nevoi personale?

Avantajele unui card de credit comparativ cu un credit de nevoi personale sunt mai multe. Acesta poate fi folosit oricand, direct la cumparaturi sau la retragere numerar de la ATM.

Pe de alta parte, majoritatea bancilor nu calculeaza dobanda (perioada de gratie) pentru platile facute la comercianti si achitate integral in 30-55 de zile, in functie de banca.

Tot pentru platile la comercianti, banca nu percepe comisioane, iar in ce priveste limita maxima aceasta este in general de 3 salarii nete, dar poate ajunge si la 6 sau chiar mai mult in cazul cardurilor cobranding.

In plus, odata achitata suma consumata, limita de card revine la valoarea initiala. In schimb, dezavantajele se pare ca sunt mai multe.

In primul rand, dobanda practicata de banci este mai mare decat la creditele de nevoi personale, iar valoarea limitei obtinute la un card de credit este mult mai mica decat valoarea obtinuta la un credit de nevoi personale.

"Atunci cand utilizati din limita de card va propuneti sa rambursati toata suma luna viitoare si in felul acesta sa nu platiti dobanda dar din pacate acest lucru nu se intampla mereu si astfel costurile creditului sunt mult mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale", arata DBSol-Broker de credite.

De asemenea, de obicei, banca nu permite retragerea numerar decat a unui procent de 50-60% din limita maxima, iar comisioanele de retragere numerar sunt duble fata de conturile curente (1% fata de 0,5%). Daca retragerea are loc de la ATM-ul altei banci decat cea emitenta, la acest comision se adauga un cost fix de 2,5 RON.

Mai mult, in cazul folosirii cardului in strainatate, comisionul de retragere ajunge si la 3%. Avand cardul de credit mereu la dispozitie, se observa o tendinta de a cheltui banii pe lucruri mai putin importante.

Cei mai multi rauplatnici inregistrati la Biroul de Credite au acumulat intarzieri la cardurile de credit, mai arata brokerul de credite mentionat.

Pe de alta parte, cand detinatorul unui card de credit solicita un alt credit, banca va considera ca rata 5% din limita de card, indiferent daca acea limita a fost consumata sau este inca intacta.

In fine, la dezavantaje se poate adauga si riscul pierderii sau furtului / scanarii cardului de catre retele specializate.

In concluzie, recomandarea DBSol este ca daca aveti cheltuieli mai mari de 3.000 RON intr-o luna, nu apelati la cardul de credit sau overdraft, ci solicitati un credit de nevoi personale si in timp veti realiza ca ati facut o afacere buna.

Vlad Voiculescu

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Medicul Alexandru Rafila a afirmat, marţi seară, că se aştepta de la premierul Florin Cîţu, după videoconferinţa pe care a avut-o marţi, la soluţii de sănătate publică, nu la anchete...
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, anunţă că primarii pot începe să depună proiecte pentru accesarea de fonduri prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, el...
Sursa: Ziare.com