Care ar putea fi noile preturi ale RCA, daca legea trece de Parlament

Luni, 15 Mai 2017, ora 10:21
6020 citiri
Care ar putea fi noile preturi ale RCA, daca legea trece de Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de joi, expira tarifele maxime pentru RCA si, daca noua lege va fi votata de Parlament, acestea vor fi inlocuite cu tarife de referinta calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Legea a trecut de Senat si de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, urmand sa fie votata si de deputati.

Conform Profit.ro, noua lege RCA prevede, printre altele, ca asigurarile obligatorii nu vor mai fi fixate prin lege, ca pana acum, ci se vor baza pe un tarif de referinta calculat de ASF, care va avea doar o valoare orientativa pentru asiguratori. Surse citate de Profit.ro sustin ca ulterior, prin norme ASF, va fi limitata posibilitatea firmelor de asigurare de a ridica pretul de referinta.

Conform calculelor facute de sursa citata, daca noua lege RCA ar intra in vigoare, pentru unele categorii de soferi tarifele maximale vor fi reduse. De exemplu, pentru soferii intre 51 si 60 de ani care conduc masini cu capacitatea cilindrica de 1.200 de centimetri cubi, tariful scade de la 618 lei pana sub 570 de lei.

In schimb, pentru soferii cu varsta intre 31 si 40 de ani care conduc masini cu capacitatea cilindrica intre 1.401 si 1.600 centimetri cubi, sau cu motor intre 1, 21 si 1,4 l, tariful de referinta ramane in jurul valorii actuale, adica de aproximativ 700 de lei, respectiv aproximativ 600 de lei.

Pentru transportatori insa, preturile de referinta vor creste cu circa 4-5%.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat saptamana trecuta ca nu exista "posibilitatea de explozie in perioada urmatoare a RCA", subliniind ca Parlamentul este cel care trebuie sa ia o decizie din acest punct de vedere.

Dupa ce legea RCA va fi supusa la vot in Camera Deputatilor, ea poate fi contestata la CCR, iar presedintele Klaus Iohannis ar putea sa o retrimita la Parlament pentru reexaminare.

Mai multe asociatii reclama prevederi din noua lege a RCA

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente, precum si Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Intereselor Consumatorilor au transmis luni solicitari de amendare a proiectului legii RCA catre comisia de buget-finante din Camera Deputatilor, inainte ca legea sa intre la vot in plen.

ASSAI a solicitat comisiei de buget finante din Camera Deputatilor modificarea a doua articole care avantajeaza exclusiv companiile de asigurari in defavoarea consumatorilor. Primul articol priveste termenul de plata a despagubirii, care a fost extins in legea RCA de la 10 zile la 40 de zile.

Al doilea articol priveste stabilirea despagubirilor. Conform proiectului de lege RCA "pentru prejudiciile produse bunurilor, despagubirile se stabilesc pe baza preturilor de referinta pe piata la data producerii riscului asigurat". ASSAI remarca faptul ca in Romania nu exista preturi de referinta pentru bunuri si servicii.

In mod particular, in domeniul reparatiilor auto, este imposibil sa fie calculat un pret clar de referinta valabil pentru toate unitatile reparatoare, in conditiile in care Registrul Auto Roman are in evidenta peste 9860 de unitati reparatoare autorizate, dintre care, 15% se inchid/infiinteaza anual.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#preturi RCA lege Parlament , #RCA
Comentarii