Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cat de mult se va simti criza de Sarbatori - previziunile lui Nouriel Roubini

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 18:13
2064 citiri
Cat de mult se va simti criza de Sarbatori - previziunile lui Nouriel Roubini
Foto: Daylife

In urma cu aproximativ un an, Statele Unite anuntau, oficial, ca este in recesiune inca din decembrie 2007. Astazi, oficialii americani anunta redresarea economica, vesti bune pentru retaileri, tocmai inainte de sezonul de cumparaturi pentru Craciun.

Totusi, indicatorii economici sugereaza ca ar trebui sa fim prudenti, avand in vedere ca increderea consumatorilor s-a redus in a doua jumatate a acestui an, scrie economistul Nouriel Roubini, intr-un comentariu pentru Forbes.

Starea slaba a finantelor personale si nesiguranta locului de munca vor continua sa determine consumatorii sa aiba un comportament frugal. Potrivit unor estimari, nivelul vanzarilor din sezonul de Sarbatori 2009 va fi cu 1 procent mai scazut, in Statele Unite, fata de cresterea anuala medie de 3,4 procente, in ultimii zece ani.

Iata si estimarile lui Roubini si pentru alte tari:

Canada

Retail-ul canadian si-a revenit, pe fondul cresterii cererii pe piata locala si a revitalizarii sectorului imobiliar. Totusi, vanzarile sunt cu trei procente mai scazute fata de septembrie 2008.

De asemenea, desi piata muncii s-a redresat usor, exista, mai mult, oferte pentru locuri de munca part-time, ceea ce nu ofera o stabilitate. Nu in ultimul rand, increderea consumatorilor s-a diminuat la inceputul sezonului, iar sondajele arata ca se va cumpara mai putin decat in 2008, la inceputul recesiunii din Canada.

Marea Britanie

Criza creditelor este, inca, prezenta pe piata britanica, iar rata somajului in continua crestere, estimarile pentru vanzarile de Craciun fiind destul de pesimiste. Totusi, in septembrie si octombrie s-au majorat, fata de lunile precedente, in special in segmentul modei si a produselor pentru casa. Astfel, in ciuda cererii mai scazute, vanzarile ar putea fi, totusi, imbucuratoare.

Spania

Pana la sfarsitul anului, unul din cinci spanioli ar putea sa fie someri, lasand o gaura neagra in veniturile per gospodarie. Aceasta situatie a provocat un razboi al reducerilor de preturi, care, probabil, va persista si anul viitor. Cu toate acestea, consumatorii nu se vor imbulzi, cel mai probabil, la cumparaturi.

Grecia

Adevaratele probleme ale Greciei nu vor fi cunoscute pana la incheierea trimestrului al patrulea din acest an. Somajul a crescut usor, insa, pe masura ce sezonul de Sarbatori se apropie, rata se va majora, pana la 10%, de la 2%. Totusi, este posibil sa se inregistreze o crestere anuala, fata de 2008, dar mai mica decat se estimase anterior.

Germania

In ultimele luni, consumul s-a stabilizat, in mod surprinzator, o tendinta care va dura si in timpul sezonului de cumparaturi pentru Craciun, acestea contribuind cu 20% la vanzarile anuale.

In ciuda contractarii economiei germane, vanzarile au scazut doar cu doua procente, in primele noua luni din acest an, iar retailerii se asteapta la venituri de 73 de miliarde de euro, in noiembrie si decembrie.

Franta

Consumatorii francezi au fost extrem de rezilienti la criza economica, iar vanzarile de Sarbatori ar putea sa depaseasca nivelul de anul trecut.

Chiar daca rata somajului este mare, vanzarile nu vor suferi prea mult, datorita inflatiei scazute si a programelor de stimulare a consumului lansate de Guvernul francez.

Italia

In mod traditional, vanzarile din perioada noiembrie - decembrie conteaza atat de mult pentru retailerii italieni, incat pot raporta profit doar datorita acestor doua luni. Astfel, in aceasta perioada, vanzarile sunt cu 30% mai mari decat in primele zece luni ale anului, chiar daca sezonul oficial de reduceri incepe de abia pe 6 ianuarie.

Din cauza problemelor economice, consumatorii economisesc o mare parte din venituri. Nici macar mediul inflationist favorabil nu va reusi sa stimuleze vanzarile, care au scazut incontinuu in ultimele 30 de luni.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#sezon cumparaturi Craciun, #vanzari retail Craciun, #Nouriel Roubini , #RCA
Comentarii
Poza gman50
gman50
rank 2
Criza va fi mai simtita de sarbatori,atunci cand vom constata ca nu ne permitem ceeace doream...
Poza Radar
Radar
rank 5
Lacomia si prostia se plateste !