Criza nu a afectat apetitul romanului, ci doar obiceiurile de consum. Daca nu mai cumparam electronice si electrocasnice, am ramas insa la fel de gurmanzi. Singura diferenta este ca acum se cumpara produse ceva mai ieftine si a crescut piata neagra a alimentelor.
"Scaderea consumului alimentar va veni cu siguranta anul viitor, odata cu adevarata criza. Faptul ca economiile nu au afectat caruciorul arata ca dificultatile financiare nu au fost foarte mari", explica analistul Ilie Serbanescu, pentru EVZ.
Au castigat teren marcile proprii din super si hypermarket-uri, care pot reprezenta, in unele cazuri, pana la 25% din vanzari.
In aparenta, potrivit statisticii, romanii mananca mai putina paine si carne.
A scazut oficial consumul de paine cu 7%, dar, incluzand piata neagra, reducerea e estimata la circa 2%.
"Este vorba despre scaderea consumului de paine proaspata, pentru ca oamenii pastreaza produsele ceva mai mult timp. In acelasi timp, a crescut vanzarea painii feliate si a altor specialitati de panificatie", sustine Aurel Popescu, presedintele ROMPAN citat de EVZ.
Pastele fainoase se pastreaza la nivelul anului trecut - circa 2,8 kilograme/ an/cap de locuitor, iar biscuitii inregistreaza o crestere de 0,5%.
S-a redus consumul de carne cu peste 5%, dar cifra nu include "productia" particularilor sau piata neagra.
Dintre bauturile alcoolice, cel mai mult au avut de suferit producatorii de bere, care au inregistrat scaderi ale vanzarilor cu 10%. In schimb, consumul de vin s-a mentinut la nivelul anului trecut.
Romanii nu au renuntat nici la ciocolata, vanzarile crescand cu peste 20% in primul semestru comparativ cu perioada similara din 2008. Cafeaua si apa minerala au atins volume de vanzari cu aproape 9% mai mari.