CE nu lasa supermarketurile romanesti sa scada pretul alimentelor

Joi, 14 August 2008, ora 19:11
2293 citiri
CE nu lasa supermarketurile romanesti sa scada pretul alimentelor

Produsele alimentare vor continua sa fie scumpe, in ciuda faptului ca productia agricola din acest an a fost una foarte buna. In acceptiunea oficialilor Uniunii Europene, desi recolta de cereale este cu 95% mai bogata decat cea de anul trecut, preturile din supermarketuri ar putea ramane cel mult pe loc.

Potrivit stimarilor Comisiei Europene, productia agrara din aceasta toamna o va depasi cu 43 de milioane de tone pe cea din 2007. Totodata, aceasta este cu 9% peste media productiei inregistrata in ultimii cinci ani.

Dincolo de productia agricola din Europa, preturile produselor alimentare mai sunt influentate de situatia stocurilor la nivel mondial, evolutia barilului de petrol si, nu in ultimul rand, de sporul demografic si urbanizarea.

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca in 2010, populatia globului va fi de 6,9 miliarde locuitori, urmand ca in 2050 sa ajunga la aproximativ 7,8 miliarde locuitori, daca rata natalitatii este minima, sau la 11,8 miliarde, daca aceasta este medie. Indiferent de varianta care se va concretiza, acest spor va presa asupra preturilor, scrie Financiarul.

Despre posibilitatea ca preturile produselor alimentare sa "inghete" la nivelul actual pana in 2012 a vorbit si Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

Pentru a-i linisti pe cetatenii Uniunii Europene in legatura cu cresterea fara precedent a preturilor alimentelor de baza, Comisia Europeana dand publicitatii o prognoza a celor de la Joint Research Centre din care reise ca "impactul conditiilor climatice favorabile si extindererea cu 5% a suprafetelor cultivate asupra recoltei de cereale din acest an va fi unul pozitiv", mai scrie publicatia economica.

In tarile membre, vor fi obtinute, in medie, cinci tone de cereale la hectar, semnificativ mai mult decat in anul si jumatate care a trecut de la acutizarea problemei preturilor alimentelor. Porumbul va da cele mai bune recolte, cu 20,1% mai mari decat in 2007. Diferenta fata de media ultimilor cinci ani va fi de aproximativ 9,5% in plus, ceea ce va contribui, considera Comisia Europeana, la o scadere a preturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#preturi, #alimente, #productie agricola , #RCA