Alimentele, mai scumpe cu 40%, din cauza taxei pe fast food

Luni, 01 Februarie 2010, ora 14:38
2586 citiri
Alimentele, mai scumpe cu 40%, din cauza taxei pe fast food
Foto: Antena 3

Introducerea taxei pe alimente, denumita de alte autoritati taxa pe fast food, ar putea duce la o scumpire a alimentelor cu 30 - 40%, a declarat Sorin Minea (foto), presedintele patronatului Romalimenta, in cadrul dezbaterii publice pe tema aplicarii taxei pe alimente si a efectelor acesteia asupra preturilor alimentelor, somajului in industria alimentara si a starii de sanatate a populatiei.

"Daca prin taxa pe fast-food se doreste adunarea unui miliard de euro la buget, atunci alimentele ar trebui sa se scumpeasca cu 30 - 40 la suta, iar initiatorii legii pot induce o scumpire artificiala, pentru ca producatorii de alimente pot introduce in planul de afaceri o noua taxa, in valoare de 30 - 40 la suta din propria productie", a spus Minea.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, efectul acestei taxe se va regasi in pretul produselor la raft, iar banii vor fi luati din buzunarul consumatorului. Printre efectele taxei se mai numara, potrivit reprezentantilor sindicatelor, inchiderea unor societati comerciale mici si mijlocii, disponibilizari de personal si scaderi ale salariilor. "Nu intelegem de ce trebuie sa platim si aceasta taxa suplimentara pentru sanatate, atat timp cat platim contributiile pentru sanatate", a mai spus Frumosu.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat la inceputul lunii ianuarie ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.

"In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura", spunea ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care a precizat ca proiectul este, deocamdata, in dezbatere, neputand vorbi despre un cuantum al noii taxe.

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel spunea ca aceasta taxa, in alte tari care au implementat-o, este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv.

"In momentul de fata avem o crestere a incidentei obezitatii si diabetului la copii, lucru ingrijorator, care impune interventia cu o anumita masura", a explicat Streinu-Cercel.

Directiile de Sanatate Publica ar urma sa verifice daca companiile producatoare sau distribuitoare ale acestor produse au platit sau nu taxa. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, introducerea taxei nu ar trebui sa modifice pretul produselor.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#taxa fast food, #alimente taxa fast food, #crestere preturi alimente , #RCA