Ziare.com

ASF: Societatile de asigurari n-au adus inca dovezi care sa justifice cresterea tarifului RCA

Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 20:08

   

ASF: Societatile de asigurari n-au adus inca dovezi care sa justifice cresterea tarifului RCA
Notificarile transmise Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de catre societatile de asigurari privind modificarile de tarife RCA pentru 2015 nu confirma "nici pe departe" cresterile de pret din piata, a declarat presedintele institutiei, Misu Negritoiu.

"Dintr-o vedere preliminara, nu avem inca o analiza a tuturor notificarilor, ele nu confirma nici pe departe cresterile de pret care ne vin din piata. Nu confirma. Aceste notificari in orice caz nu se duc la 30%. Trebuie sa intram sa vedem mai in detaliu pe grupe de varsta. Culmea este ca avem si scaderi.

Noi vrem sa incheiem aceasta analiza spre sfarsitul lunii, mai ales ca noi avem posibilitatea sa cerem explicatii suplimentare, sa cerem modelele care stau la baza acestor calcule, chiar sa le returnam si sa solicitam sa le refaca", a afirmat oficialul ASF.

Negritoiu a explicat ca preturile politelor RCA nu sunt aprobate de ASF, dar autoritatea de supraveghere se uita la modelele actuariale pe care le folosesc companiile de asigurari.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Nu noi aprobam, dar noi ne uitam la modele actuariale pe care le folosesc. Si atunci, combinat cu relaxarea pe care am introdus-o (modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 - n.red.), care ar trebui sa aiba efect, le dam posibilitatea, pentru ca norma noastra a introdus prevederi mai rigide pe segmente, si atunci de dam posibilitatea sa lucreze intre segmente si sa reduca diferentele, sa aplatizeze", a mai spus presedintele ASF.

Ce schimbari a facut ASF

Pe 14 ianuarie, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a hotarat modificarea Normei RCA nr. 23/ 2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipuleaza obligatia asiguratorilor de a stabili tarife de prima RCA, astfel incat sa fie acoperite toate angajamentele ce decurg din incheierea contractelor de asigurare pe acest segment.

ASF a luat o decizie legata de RCA: Este o prima masura destinata normalizarii situatiei

Aceasta prevedere a fost adesea invocata ca factor de stimulare a cresterii tarifelor

Totodata, tarifele de prima nu vor putea fi modificate decat dupa minimum 6 luni (fata de 12 luni anterior), cu exceptia indexarilor sau a modificarilor pe anumite categorii de riscuri. Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/ 2014 vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

"Este o prima masura destinata normalizarii situatiei in cazul tarifelor RCA; flexibilizam cadrul de reglementare pentru a oferi societatilor de asigurare libertatea de a isi optimiza portofoliile si de a atenua diferentele mari existente in acest moment", a declarat pe 14 ianuarie, intr-un comunicat al ASF, presedintele Misu Negritoiu.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1196 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ii doare la basca

Exista in Romania mai multe mafii: mafia bancara, a notariatelor, farmaciilor, a bisericii si a asigurarilor. Probabil si altele.
Or sa scada la shto cativa leuti si atat. Cum sa le scada profitul? Doamne fereste!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor