Ziare.com

Creditele cu dobanda fixa, o pacaleala pentru clientii bancilor

Sambata, 27 Decembrie 2008, ora 12:11

   

Creditele cu dobanda fixa, o pacaleala pentru clientii bancilor
Optiunea unui credit in aceasta perioada nu prezinta o solutie buna pentru clientii care vor sa obtina anumite sume de bani, pentru a face investitii.

Majoritatea unitatilor bancare nu prezinta solicitantilor riscurile la care se expun, fara sa precizeze daca dobanda variaza sau ramane fixa, pe perioada ratelor, informeaza Evenimentul Zilei.

"Creditul cu dobanda fixa reprezinta cea mai buna solutie de finantare in perioade cu tulburente, cand costurile creditelor tind sa creasca alarmant. Prin dobanda fixa, bancile garanteaza, cel putin in teorie, neinterventia asupra dobanzii si implicit asupra ratei lunare", a declarat Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect, citat de aceeasi sursa.

Desi sunt stabilite aceste reguli, anumite banci nu s-au sfiit sa creasca dobanzile, chiar si in cazul costurilor fixe. Un dezavantaj al acestei forme de creditare, pentru client, il reprezinta faptul ca acesta nu va beneficia de reduceri, in cazul ieftinirii finantarii pe piata bancara.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Din cauza dezechilibrului in care se afla piata bancara, nu exista certitudinea ca o dobanda fixa constituie un avantaj pentru client. O mare parte din clienti, care au optat pentru creditul cu dobanda fixa, au constatat ca, intr-o anumita perioada, creditul cu dobanda variabila a devnit mai ieftin.

Specialistii recomanda dobanda variabila indexata, care depinde de indicatorul interbancar aferent monedei, la care se adauga un procent de profit al bancii. Ananlistii economici considera ca aceasta metoda este mai transparenta si mai usor de verificat de catre client.

Citeste mai multe despre credit dobanda fixa pacaleala client
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2576 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

o minciuna

asa au ramas fara case zeci de mii de oameni in America...dobanda variabila a crescut pana nu au mai putut plati.....si au fost evacuati din case

 

gresit

nu-i advarat........au ramas fara casa deoarece n-au mai avut joburi,deci bani cu care sa plateasca ratele.

Atentie

asa au ramas fara case zeci de mii de oameni in America...dobanda variabila a crescut pana nu au mai putut plati.....si au fost evacuati din case
CITITI CU MARE ATENTIE CE SCRIE CU LITERE MICI IN CONTRACT

 

Teapa de la Volksbank

Am un credit ipotecar in euro cu dobanda fixa, la Volksbank. Acum 1 an mi-au crescut rata de la 420 la 495 euro / luna pe motiv ca a crescut EURIBOR si rezervele minime obligatorii la BNR. Problema este ca rezervele minime pt credite ipotecare in euro n-au crescut deloc de cand am luat creditul iar EURIBOR a ajuns la un nivel mai mic decat cel la care era cand am luat creditul. Mi se pare normal ca banca sa revina la rata initiala, chiar mai mica. Cand colo surpriza, instiintare acum 1 luna ca mai cresc rata cu aprox 50 euro / luna pe motiv ca au crescut rezervele minime obligatorii. Repet, aceste rezerve (specific pentru creditele ipotecare in euro) nu au crescut din 2006. Nu se sesizeaza nici o autoritate in acest caz? Mi se pare caz flagrant de furt prin inselaciune.

 

Volskbank ofera credite cu dobanda fixa dar din cand in cand e variabila!

[b]Volskbank[/b] a facut o practica in promiterea de imprumutri cu dobanda fixa dupa care mareste dobanda fara nici-o justificare clara, iar faptul ca nimeni nu a reusit sa obtina un draft al contractului pentru analiza acestuia inainte de semnare, ma face sa cred ca acesta este politica bancii.

Si eu sunt unul din cei care am luat teapa cu astfel de imprumut, si care am primit scrisoarea tipizata de la conducerea [b]Volskbank[/b], ca va mari dobanda datorita cresterii EURIBORUL-ui, desi nu contractul are astfel de prevederi legate de EURIBOR sau alti indici de acest fel.

Ce este drept, EURIBORU-ul in 2007 a crescut de la 4.5% la aprox 5%, dar din data cand am luat imprumutul pana in data cand au marit dobanda, adica 2 luni, nu a fost nici-o variatie a EURIBOR-ului.
Mai mult de la sfarsitul anului 2007 pana in prezent EURIBOR-ul a scazut continuu, ajungand de la 5% in 2007 la 2.2% in ianuarie 2009 si astazi la 1.5%.
Atunci am intrebat pe [b]Volskbank[/b] sa-mi spuna daca vor sa schimbam dobanda fixa in variabila sau sa daca au de gand macar sa respecte conditiile contractuale, adica dobanda fixa, mai ales ca nu aveau motiv sa faca nici-o marire de dobanda.

[b]Volskbank[/b] nu vrea sa discute cu mine in nici-un fel.
Am scris la filiala care a semnat contractul. Am scris la conducerea [b]Volskbank[/b]
Din Bucuresti. Am trimis e-mail-uri si am incercat sa discut fata in fata sau telefonic cu o persoana capabila sa-mi raspunda la aceste intrebari.
Nu am reusit sa obtin nici-un raspuns si toti au refuzat sa discute.

Acum am demarat reclamatii la:

- ANPC
- BNR
- Asociatia Romana a Bancilor
- Consiliul Concurentei

Si va urma probabil in maxim 1-2 luni si atacarea in justitie.

Personal sunt foarte dezamagit de politica [b]Volskbank[/b] care nu face decat sa publice continue cresteri de profit dar clienti sunt doar tinte de jegmanit.
La cate legi am constatat ca au incalcat [b]Volskbank[/b] pana in prezent, consider ca ar trebui sa li-se ridice autorizatia de functionare imediat.

Sa auzim de bine!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor