Criza financiara externa aduce 20% in plus la rata

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 09:20
2569 citiri
Criza financiara externa aduce 20% in plus la rata

Desi autoritatile dau asigurari cu orice ocazie ca sistemul bancar romanesc nu este afectat de criza financiara globala, bancile autohtone s-au grabit deja sa invoce dificultati generate de turbulentele financiare pentru a putea scumpi creditele deja existente.

Prahoveanul Florian Liteanu s-a trezit ca rata la creditul pe care l-a contractat la Bancpost a crescut substantial peste noapte. "Eu am platit pana acum 380 de lei pe luna, iar acum m-am trezit ca am de achitat 468 de lei, adica cu 20% mai mult, asa, peste noapte", a declarat Liteanu. Banca a pus scumpirea creditului pe seama crizei financiare globale, informeaza cotidianul Evenimentul Zilei.

"Datorita schimbarilor semnificative inregistrate in ultima perioada pe piata financiara internationala cu influente importante asupra costurilor de finantare, Bancpost este obligata sa ajusteze tarifarea portofoliului de credite in consecinta. Noua rata lunara va fi de 468,12 RON", se arata in instiintarea primita de prahovean de la banca. Ca o ironie, conducerea bancii spune ca este alaturi de client si ca ofera consultanta in planificare financiara.

Banca se apara si spune ca are dreptul sa modifice dobanda pe perioada creditarii, deoarece acest lucru este stipulat in contract. "Este bine stiut ca, in momentul de fata, toate bancile din Romania, Europa si America traverseaza o perioada de reala criza financiara.

Banca noastra, dar nu numai, a transmis scrisori catre clientii care au credite contractate la noi prin care au fost informati de majorarea dobanzilor, precum si de modul in care acest lucru influenteaza cuantumul ratelor. In fapt, la incheierea contractului de credit, in act este stipulat clar dreptul rezervat al bancii de a modifica dobanzile pe parcursul derularii contractului", a explicat Liliana Ciobanasu, purtator de cuvant al Bancpost.

Si Banca Romaneasca si-a anuntat clientii, prin afise puse in sucursale, ca incepand cu 16 octombrie s-au modificat dobanzile variabile la creditele in lei, euro si franci. Pentru a afla cu cat li s-a scumpit creditul si de ce, clientii sunt rugati sa apeleze la consilierii de clientela din sucursale.

Consilierii de la serviciul de relatii cu clientii spun ca "modificarile au fost in conformitate cu noile norme BNR si ca nu au legatura cu efectele crizei financiare". Pentru informatii suplimentare suntem invitati sa mergem la sucursala de la care am luat creditul.

Intrebat daca este normal ca bancile sa motiveze scumpirea creditelor pe fondul efectelor crizei financiare asupra lor, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), ne-a declarat: "Este absolut normal, nu vedeti ce se intampla afara pe pietele financiare? Eu consider ca este normal ca bancile sa ia masuri pentru a se alinia dobanzilor din piata".

Bancile din Romania ar putea opri, pe o anumita perioada, acordarea de credite ipotecare, a declarat Federico Ghizzoni, responsabilul UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, citat de Reuters. "Principala mea grija este ca activitatea de creditare ar putea sa se opreasca o vreme. Am observat ca in unele dintre aceste state nu exista alternativa, de exemplu in Romania. Asa ca acordarea de imprumuturi ipotecare ar putea sa fie sistata o perioada", a afirmat Ghizzoni.

Peste 20 de milioane de oameni isi vor pierde locul de munca, pana la sfarsitul acestui an, ca urmare a crizei financiare globale, avertizeaza Organizatia Internationala a Muncii (International Labour Organization - ILO), parte a Natiunilor Unite (ONU).

Cei care vor ramane fara o sursa de castig provin din categorii diverse, precum constructii, servicii financiare sau auto, releva agentia de stiri Reuters.

Bancile care majoreaza dobanzile la creditele oferite populatiei si firmelor din cauza dobanzilor mari practicate pe piata monetara interbancara in aceasta perioada fac "o greseala fatala" si dau dovada de lipsa de intelepciune, considera Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Rata dobanzilor pe piata interbancara s-a mentinut ridicata si luni dupa ce vineri dobanzile folosite de bancile comerciale ca referinta pentru creditele cu dobanda variabila (ROBID-ROBOR) au explodat la peste 40%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Banca, #credite, #dobanzi, #criza, #financiara, #majorari , #RCA