Cum sa treci fluierand prin criza

Marti, 25 August 2009, ora 18:23
2708 citiri
Cum sa treci fluierand prin criza
Foto: Daily Mail

Banii nu ne fac mai fericiti, insa aceasta criza economica globala ne-a facut pe toti sa ni-i dorim mai mult decat orice.

Recesiunea a scos la iveala toate dorintele neimplinite, ne-a facut sa constientizam mai mult decat oricand care sunt toate lucrurile pe care nu le avem si le vrem.

Vrem mai multi bani, mai multa siguranta, mai mult orice pentru ca acum nimic nu ne mai ajunge.

Un sondaj citat de Daily Mail arata ca 62% dintre oameni sunt ingrijorati ca nu vor avea cu ce sa-si plateasca facturile si 42% se tem ca vor fi dati afara. Cu toate astea, sociologii spun ca banii nu ne aduc fericirea.

Cel mai faimos expert in fericire din Marea Britanie, psihologul Robert Holden, care este si indrumatorul intr-ale fericirii al lui Oprah Winfrey, spune ca avem setat un nivel al fericirii care nu este deloc legat de contul din banca.

"Studiile psihologice din ultimii 20 de ani au aratat ca banii aduc fericirea doar pe termen scurt, cum ar fi atunci cand primesti o marire de salariu sau chiar castigi la loterie, insa peste luni, saptamani sau chiar zile, oamenii revin la nivelul de fericire anterior maririi de salariu", spune Holden.

El ne sfatuieste sa nu incercam sa ne consolam cu gandul ca suntem ceea ce ne permitem, pentru ca asa vom fi din ce in ce mai nefericiti avand in vedere ca vom tinde mereu sa ne comparam cu cei care au mai mult.

Pentru a-si demonstra teoria, Holden propune un mic exercitiu: retrage-te un weekend undeva si incearca sa fii multumit sau, mai exact, incearca sa te gandesti doar la ce ai, nu si la ce nu ai.

"Cultura noastra este cultura abundentei. Avem mai mult din toate, facem mai mult decat s-a facut pana acum, vrem mai mult si, totusi, suntem mult mai nesatisfacuti. Tindem sa facem tot mai mult din ceea ce nu ne face bine", a mai spus psihologul.

Mai intai trebuie sa te gandesti la un lucru pe care ti-l doresti foarte, foarte mult.

Fa apoi o lista cu 10 lucruri pe care le vreti in viata voastra si incearca sa-ti explici tie, sau cuiva apropiat, de ce le vrei.

Mai departe trebuie sa te gandesti de ce nu poti sa obti ceea ce vrei. Holden spune ca unul dintre principalele motive este acela ca, in subconstient, nu ne consideram destul de buni pentru a avea ce ne dorim.

"Subestimarea de sine este secretul nostru al tuturor. Acest lucru ne face sa parem mici, si din cauza ca perem mici tindem sa vrem tot mai mult", spune Holden.

Urmatoarea etapa in exercitiul propus de psiholog este sa tragi aer in piept si sa incerci sa ierti intreaga omenire pentru ca nu ti-a oferit ce tu ti-ai dorit.

De asemenea, trebuie sa te gandesti apoi la o persoana anume pe care o invinuiesti pentru ceva ce tu nu ai si sa o ierti.

Vei observa ca iertarea este cel mai bun medicament pentru suflet si te vei simti dupa mult mai usurat si optimist.

Iti vei da seama atunci ca abia acum simti mai mult si ai mai mult si nu ai avut nevoie de bani pentru asta. Fa apoi o noua lista si compar-o cu prima.

Ceea ce ai facut a fost sa te opresti din incercarea continua de a-ti manipula viata, de a cauta mereu ceva care sa te faca mai fericit si sa incepi sa descoperi fericirea in ceea ce ai deja, in ceea ce esti.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#bani fericire, #Robert Holden, #criza economica bani, #exercitiu fericire , #RCA