Cum veti recupera banii, in cazul unui accident auto, in 2013

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 07:38
10198 citiri
Cum veti recupera banii, in cazul unui accident auto, in 2013
Foto: Arhiva

Incepand cu anul viitor, soferii care vor avea accidente ar putea avea dificultati mai mari in recuperarea banilor din asigurarile RCA, in urma unor modificari propuse intr-un proiect normativ.

Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), proiectul privind despagubirea directa presupune faptul ca, pentru recuperarea prejudiciului, persoana pagubita se va adresa asiguratorului la care acesta are incheiata asigurare RCA.

"Practic, asiguratorul soferului pagubit va achita dauna si, ulterior, isi va recupera banii de la compania care a emis polita vinovatului prin intermediul unui centru de compensare", au explicat, pentru Ziare.com, oficialii CSA.

"Principala diferenta fata de actuala procedura consta in faptul ca, in prezent, pentru recuperarea prejudiciului persoana pagubita se adresa asiguratorului la care vinovatul de accident are incheiata asigurare RCA", au adaugat acestia.

Ce trebuie sa faceti daca aveti un accident

- Ambii soferi trebuie sa-si contacteze asiguratorii de accident, iar cel prejudiciat trebuie sa emita o cerere de despagubire catre propriul sau asigurator.

- Asiguratorul soferului nevinovat ii face acestuia o oferta de despagubire si se efectueaza plata.

- Asiguratorul soferului care a cauzat accidentul vine la centrul de compensare cu o suma echivalenta cu dauna medie.

- Cele doua companii de asiguarare negociaza: daca dauna este mai mare, asiguratorul celui vinovat trebuie sa plateasca suplimentar; daca este mai mica, soferul care a cauzat accidentul isi poate recupera diferenta.

Potrivit vicepresedintelui CSA, Cornel Coca-Constantinescu, datorita noului sistem, durata unui proces de instrumentare si plata a unui dosar se va micsora de la 90 de zile la 60 de zile.

Totusi, suma pe care pagubitul o va primi, in cele din urma, va depinde de negocierile dintre cele doua companii de asigurari.

In primul semestru din acest an, asiguararile RCA au reprezentat 26 la suta din totalul asigurarilor (viata + generale) si 30 la suta din asigurarile generala (fara cele pentru viata).

De asemenea, in primele sase luni din 2012, s-au platit despagubiri pentru RCA in valoare de 905 milioane de lei, in crestere cu 13 procente fata de perioada similara din 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#modificari plata RCA, #modificari RCA, #recuperare bani daune accident , #RCA