De ce e azi Bucurestiul blocat: Cum s-a ajuns in situatia critica legata de RCA

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 07:42
7056 citiri
De ce e azi Bucurestiul blocat: Cum s-a ajuns in situatia critica legata de RCA

Scumpirea RCA din ultima vreme a infuriat transportatorii, care sunt nevoiti sa plateasca sume mult mai mari decat anii trecuti. Companiile de profil organizeaza joi un protest de amploare care va bloca centrul Capitalei, parlamentarii s-au trezit in al 12-lea ceas electoral ca vor sa rezolve problema, Guvernul a gasit o solutie, dar mingea e in terenul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Reprezentantii transportatorilor au negociat timp de mai multe ore, miercuri dimineata, la Guvern si au obtinut angajamentul Executivului condus de Dacian Ciolos ca pretul RCA va fi inghetat timp de 6 luni.

Insa nu e de ajuns. Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a explicat ca Guvernul ar intentiona sa inghete tariful RCA la valoarea maxima de 18.500 de lei, insa transportatorii propun alte praguri, mult mai mici, anume:

  • 1.050 lei/an - turisme persoane juridice
  • 1.108 lei/an - autoutilitara pana la 3.500 kg
  • 1.633 lei/an - autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg
  • 3.610 lei/an - autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg
  • 4.907 lei/an - autoutilitare peste 16.000 kg
  • 2.129 lei/an - autobuze transport persoane

Prim-ministrul Dacian Ciolos a transmis ca pragul maxim nu va fi stabilit de Guvern, ci va fi calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in decurs de 30 de zile de la adoptarea ordonantei de urgenta pe tema RCA.

Asa ca UNTRR va organiza un protest, joi, intre orele 9:00 si 15:00, in Piata Victoriei din Bucuresti.

Iata restrictiile de trafic anuntate de politisti pentru Capitala.

Transportatorii sunt nemultumiti ca dau prea multi bani pe asigurarea auto obligatorie. Astfel, ei au aratat ca in 2012 un RCA pentru un camion costa 300 de euro, in 2013 polita a ajuns sa valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro in 2014, la 3.500 euro la final de 2015 si peste 5.000 euro la clasa B0 dupa iulie 2016, potrivit comunicatului UNTRR.

Seful ASF sustine ca nu a avut cadrul legal pentru a plafona pretul RCA

Transportatorii cer si demisia sefului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, pe motiv ca nu a gestionat cum trebuie criza pretului la RCA. Acesta a fost audiat in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, miercuri, timp de 4 ore, iar politicienii i-au reprosat multe si i-au cerut si ei demisia.

Totusi, nu are de gand sa renunte la functie.

"Demisia e o optiune personala, nu am exercitat-o (...) Eu sunt chiar foarte multumit de activitatea mea", a spus Misu Negritoiu.

In apararea sa, seful ASF a sustinut ca abia acum s-a creat cadrul legal pentru ca institutia pe care o conduce sa intervina in piata in modul dorit de transportatori, gratie ordonantei de urgenta data de Cabinetul Ciolos.

In plus, ASF a cerut de mai mult timp introducerea tarifelor de referinta si plafonarea pretului la RCA.

Asta in conditiile in care premierul Dacian Ciolos a tinut sa precizeze ca nu este vina Guvernului sau pentru aceasta criza, avand in vedere ca ASF e responsabila pentru gestionarea lucrurilor din piata asigurarilor, dar a mentionat ca ordonanta de urgenta reprezinta ultima solutie ca sa se creeze parghiile necesare pentru o rearanjare rapida a lucrurilor in piata.

Pe repede-nainte

Colac peste pupaza, senatorii au adoptat abia marti un proiect de lege pe tema RCA, cu toate ca legea a ajuns in mainile lor din luna mai.

In plus, o parte din prevederile actului normativ sunt asemanatoare cu cele prevazute de OUG.

Printre acestea se numara:

  • - varsta nu mai e un criteriu in stabilirea pretului, ci se va tine cont doar de istoricul soferului;
  • - Cartea Verde e necesara doar daca iesi din tara;
  • - se impune tariful de referinta;
  • - polita RCA se va plati in rate si pe perioade mai mici de 6 luni.

Pentru a fi aprobat, proiectul mai trebuie sa treaca de Camera Deputatilor si sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis.

C.P.

Citeste si:
Klaus Iohannis a aprobat legea care modifică definiția „dispozitivului militar”. Cum este descrisă acum o „dronă” în România
Klaus Iohannis a aprobat legea care modifică definiția „dispozitivului militar”. Cum este descrisă acum o „dronă” în România
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 6 decembrie, legea pentru modificarea şi completarea Legii 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de...
Cum a început povestea de dragoste dintre Liviu Dragnea și Irina Tănase. La ce minister a fost angajată tânăra de 20 de ani
Cum a început povestea de dragoste dintre Liviu Dragnea și Irina Tănase. La ce minister a fost angajată tânăra de 20 de ani
Relația sentimentală dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și iubita cu 30 de ani mai tânără, Irina Tănase, traversează o criză fără precedent, după ce fostul politician a plecat de-acasă...