Debransari in lant din cauza pretului gigacaloriei

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 14:01
1957 citiri
Debransari in lant din cauza pretului gigacaloriei

Pretul gigacaloriei si datoriile CET-urilor care au fost nevoite sa furnizeze partial caldura, adica numai pe timpul noptii, determina tot mai multi romani sa renunte la termoficare in aceasta iarna.

Desi incepand cu prima zi a lunii noiembrie toate orasele din tara vor trebui sa primeasca, cel putin teoretic, caldura nonstop, romanii se vad constransi sa se debranseze, informeaza Evenimentul Zilei in editia online.

Daca locuitorii din Iasi primesc caldura doar pe timpul noptii, in Botosani, doar 10% dintre locatari mai sunt bransati la sistemul centralizat. Pentru a salva Termica de la faliment, consilierii locali botosaneni au interzis anul acesta debransarile.

Nici la Brasov situatia nu sta mai bine. Mai mult de 1.700 de locuitori din acest oras s-au debransat de la reteaua de termoficare.

Cel mai grav este insa la Timisoara, 90% dintre locuitori vor ingheta in case in aceasta iarna, deoarece Colterm, societatea furnizoare, este in pragul falimentului.

Nici macar subventiile la caldura nu par sa mai ajute in acest an, sumele fiind mult mai mici comaparativ cu iarna trecuta.

"In Monitorul Oficial este stabilit deja ca plafonul minim dupa care se vor acorda indemnizatiile va fi mai mic anul acesta cu 3% decat in 2008, insa Emil Boc o suceste si spune ca vor ramane la acelasi nivel. Deci, evident, vor fi reduse. A fost o declaratie de fatada", marturiseste Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

Care este pretul unei gigacalorii in Romania?

Locuitorii din Alba Iulia sunt nevoiti sa scoata 230 de lei pentru o gigacalorie, cei din Targu Mures 193 de lei, iar cei din Craiova.

Ceva mai ieftina este caldura in Timisoara, Constanta si Bucuresti, la egalitate, unde pretul este de 163 si 119 lei pentru o gigacalorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pret gigacalorie, #debransari in lant, #caldura iarna, #subventie caldura , #RCA