Este Europa pregatita pentru alimentele modificate genetic?

Sambata, 13 Martie 2010, ora 18:05
2357 citiri
Este Europa pregatita pentru alimentele modificate genetic?
Foto: Daylife

Este greu sa ai pofta de mancare in momentul cand comesenii se refera la mancarea din farfuria ta cu apelativul "mancare Frankenstein". Aceasta expresie a ajuns sa defineasca, in Europa, alimentele modificate genetic.

Cei care se opun vanzarii acestor alimente au reusit sa introduca imaginea de produse monstruoase, create prin intermediul unei tehnologii periculoase, de catre oameni de stiinta aroganti.

Insa Uniunea Europeana a ajuns la un punct de rascruce in relatia sa cu alimentele modificate genetic. Saptamana aceasta, fara sa faca prea mare tam-tam, oficialii europeni au dat liber fermierilor la plantarea cartofilor modificati genetic, aceasta fiind prima data cand Bruxelles-ul aproba cultivarea unor asemenea legume in ultimii 12 ani.

Cartoful respectiv, creat de gigantul chimic german BASF, nu este destinat consumului de catre oameni, fiind dezvoltat pentru a produce o cantitate mai mare de amidon, care este folosit in diverse domenii de activitate, cum ar fi productia de hartie.

Potrivit lui John Dalli, comisarul european pe probleme de sanatate si protectia consumatorului, decizia a fost luata pe baza "datelor stiintifice solide" si reprezinta o politica pentru "invotatia responsabila", relateaza Time.

Insa, unele state, convinse de faptul ca alimentele modificate genetic sunt proaste, nu sunt de acord cu aceasta decizie. Astfel, autoritatile din Austria au declarat ca vor scoate in afara legii cresterea cartofului respectiv. De asemenea, ministrul italian al Agriculturii, Luca Zaia, a declarat ca are intentia sa "apere agricultura traditionala si sanatatea cetatenilor".

Reprezentantii organizatiei de mediu Greenpeace au spus ca acest tip de cartof contine o gena care face oamenii imuni la anumite antibiotice. "Ar putea majora rezistenta unor bacterii la medicamente care pot salva vieti, inclusiv medicamente folosite pentru tratarea tuberculozei", a declarat Marco Contiero, directorul diviziei responsabila cu agricultura in cadrul Greenpeace. "Este un risc inacceptabil pentru sanatatea oamenilor si a animalelor, precum si la adresa mediului inconjurator", a adaugat el.

Cine ar beneficia de pe urma modificarilor genetice?

Pe de alta parte, sustinatorii alimentelor modificate genetic spun ca aceste plangeri nu isi au rostul. De exemplu, in Statele Unite, peste 90% din recolta de soia este modificata genetic si, pana acum, nu au fost gasite efecte adverse.

"Oponentii spun ca alimentele modificate genetic pot avea tot felul de reactii. Dar, dupa nenumarate studii, efectuate de-a lungul mai multor ani, nu s-a gasit nici macar o singura dovada ca ar exista vreun pericol pentru sanatate sau mediu", a spus Britta Reimers, membru german al Parlamentului European.

Sase state membre UE, Austria, Ungaria, Franta, Grecia, Germania si Luxemburg, au interzis cultivarea porumbului modificat genetic pe teritoriul lor. Aceste decizii au fost declarate ilegale de catre Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in 2006, spunand ca, pe baza datelor stiintifice, nu este nevoie de masuri de siguranta nationale in aceasta privinta.

Insa, avand in vedere opozitia mai multor state membre, UE nu a implementat, inca, decizia OMC.

Cu toate acestea, cererea pentru soia in Europa inseamna faptul ca nu are de ales decat sa importe produse modificate genetic, deoarece intre 75 si 80 la suta din recolta de soia la nivel mondial este din seminte modificate.

Potrivit reglementarilor din UE, alimentele modificate genetic importate trebuie sa aiba o eticheta speciala si sa se proceseze separat pe liniile de productie, pentru a nu contamina alimentele "organice". Astfel, orice produs ce are in continut organisme modificate genetic in masura de peste 0,9%, trebuie sa fie etichetate ca atare, ceea ce a condus la inapoierea unor transporturi in Statele Unite.

Dezbatere publica in Europa

Iritat de astfel de problemele legale, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca vrea sa exista o discutie pe acesta tema in Europa, bazata pe date stiintifice, nu pe emotii, fiind dispus sa isi foloseasca toata influenta pentru a debloca blocajul politic in acest sens.

La randul lor, companiile au intervenit in aceasta discutie, spunand ca neacceptarea alimentelor modificate genetic este costisitoare, fermierilor fiindu-le interzise tehnologii care i-ar face competitivi pe piata globala.

Totusi, Europa este sediul central al unora dintre cele mai mari companii de biotehnologie din lume. De exemplu, GSK Biologicals se afla la mica distanta de Bruxelles si furnizeaza un sfert din vaccinurile folosite in intreaga lume.

"Opozitia UE la adresa alimentelor modificate genetic este un razboi impotriva stiintei. Avem mult de recuperat. Pe masura ce SUA, Brazilia, India si China au avansat in ingineria genetica, Europa a pierdut generatii intregi de oameni de stiinta buni", de spus Willy De Greef, secretar general al Europabio, o firma de lobby pentru biotehnologie.

Alimentatia ramane un subiect sensibil pentru europeni. In 2008, un sondaj realizat de Eurobarometru a aratat ca 52% din cetatenii de pe batranul continent credeau ca biotehnologia le va imbunatati viata, insa 58% nu doreau sa fie folosite aceste tehnici pentru dezvoltarea alimentelor modificate genetic.

Este posibil ca opinia publica se schimbe? Discutiile recente ar putea avea un efect. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca populatia mondiala va ajunge la noua miliarde de oameni pana in 2050, fiind nevoie de o crestere a productiei de alimente cu 70%.

Luand in considerare amenintarile legate de mediu, recoltele rezistente la seceta ar putea fi solutia pentru hranirea populatiei.

"Opinia publica in privinta alimentelor modificate genetic a inceput sa se schimbe in urma cu doi ani, cand o criza alimentelor a condus la o majorare semnificativa a preturilor si la revolte in mai multe tari din lume", a spus Jo Swinnen, de la Centrul European pentru Studii Politice. "Oamenii au crezut intotdeauna ca va exista un surplus de alimente si preturi mici. Insa, acum, nu mai putem presupune acest lucru", a incheiat Swinnen.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#alimente modificate genetic, #cartofi modificati genetic, #cultivare cartofi modificati genetic , #RCA