Euroins nu mai poate incheia polite RCA - de ce a fost sanctionata (Video)

Joi, 29 August 2013, ora 14:06
5133 citiri
Euroins nu mai poate incheia polite RCA - de ce a fost sanctionata (Video)

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis, in sedinta de miercuri, sa aplice sanctiuni societatii Euroins Romania Asigurare Reasigurare SA.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, acestea sunt:

- interzicerea temporara a practicarii de catre EUROINS Romania Asigurare Reasigurare SA a asigurarii RCA;

- sanctionarea lui Mihnea Tobescu, director general al societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare SA, cu amenda in cuantum de 50.000 de lei;

- sanctionarea lui Stamov Bozhidar Stoyanov, conducatorul departamentului de dauna din cadrul societatii, cu retragerea aprobarii acestuia.

"Aceasta e sanctiunea cea mai mare. Categoric, au existat si petitii, iar o parte dintre ele au fost justificate, in urma constatarii controlului", a declarat purtatorul de cuvant al ASF, Radu Soviani, la Digi 24.

Cat dureaza sanctiunea

Potrivit comunicatului, interzicerea practicarii de catre societate a asigurarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre compania EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, care se refera, printre altele la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor, stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare, respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna, informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.

In plus, Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga EUROINS ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii.

Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite, mai anunta ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara informeaza publicul ca in perioada in care EUROINS are interdictia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna.

Control inopinat la Euroins

Deciziile au fost luate in urma controlului inopinat desfasurat la EUROINS in lunile mai-iunie 2013. ASF anunta ca acesta a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari.

Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:

- reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;

- a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;

- plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;

- au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.

La sfarsitul primului semestru din 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%.

In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,78 milioane de lei.

C.P.

Citeste si:
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Jurnaliștii platformei media Recorder au realizat o investigație la Primăria Târgu Mureș, scoțând la iveală intervenții grosolane făcute de oameni din aparatul administrativ pentru...