Guvernul a inghetat tarifele RCA. Asiguratorii s-au plans la Comisia Europeana

Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 10:11
4742 citiri
Guvernul a inghetat tarifele RCA. Asiguratorii s-au plans la Comisia Europeana
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce Guvernul a adoptat miercuri hotararea care ingheata tarifele RCA, asiguratorii au sesizat Comisia Europeana si acuza Executivul ca incalca atat Constitutia, cat si normele UE.

Anuntul a fost facut joi de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

"UNSAR a sesizat deja Comisia Europeana cu privire la incalcarile Directivei 2009/138/CE si ale Tratatului de functionare al UE, existand premisele ca Romania sa fie sanctionata pentru incalcarea legislatiei comunitare", sustine uniunea care reprezinta interesele asiguratorilor.

Asiguratorii arata ca normele UE interzic plafonarea unor tarife avand in vedere ca in Romania nu exista sistem general de control al preturilor. In plus, regulile UE nu permit aplicarea de tarife ca element de sprijin sau protectie pentru o anumita industrie.

UNSAR sustine ca masura decisa de Guvern incalca si Constitutia.

"Plafonarea tarifelor RCA incalca un principiu de baza prevazut de Constitutia Romaniei, cel al unei piete libere, concurentiale", arata comunicatul uniunii.

In privinta reglementarilor europene, acestea ar fi fost interpretate abuziv de Executivul de la Bucuresti, arata UNSAR.

Firmele de asigurari acuza Guvernul ca a inghetat preturile RCA doar de teama patronatelor din transporturi, care au organizat in septembrie un protest national si au amenintat Guvernul cu alte proteste daca nu raspund pozitiv solicitatilor de inghetare a preturilor.

Asiguratorii se plang ca au pierderi, care trebuie acoperite de actionari prin infuzii de capital. UNSAR mai arata ca pierderile societatilor de asigurare nu se vor limita pe perioada de sase luni, ci pe un interval mult mai lung, "greu de estimat".

Iata tarifele maxime pentru RCA stabilite de ASF.

Ramane de vazut daca CE va lua in seama plangerea asiguratorilor. Cert este ca plafonarea RCA va intra in vigoare la 15 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Piata RCA este zguduita de probleme, in conditiile in care doua companii, Astra si Carpatica Asig, au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale.

Pe piata RCA au ramas acum doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa.

Potrivit specialistilor, chiar daca tarifele fixate sunt considerate maxime, este de asteptat ca toti asiguratorii de pe piata sa vanda politele doar la pretul maxim, pentru a reduce pierderile cauzate de inghetare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#firme asigurari plangere CE RCA, #UNSAR Comisia Europeana preturi RCA, #inghetare preturi RCA plangere Guvern , #RCA
Comentarii