Guvernul a inghetat tarifele RCA. Asiguratorii s-au plans la Comisia Europeana

Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 10:11
4535 citiri
Guvernul a inghetat tarifele RCA. Asiguratorii s-au plans la Comisia Europeana

Dupa ce Guvernul a adoptat miercuri hotararea care ingheata tarifele RCA, asiguratorii au sesizat Comisia Europeana si acuza Executivul ca incalca atat Constitutia, cat si normele UE.

Anuntul a fost facut joi de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

"UNSAR a sesizat deja Comisia Europeana cu privire la incalcarile Directivei 2009/138/CE si ale Tratatului de functionare al UE, existand premisele ca Romania sa fie sanctionata pentru incalcarea legislatiei comunitare", sustine uniunea care reprezinta interesele asiguratorilor.

Asiguratorii arata ca normele UE interzic plafonarea unor tarife avand in vedere ca in Romania nu exista sistem general de control al preturilor. In plus, regulile UE nu permit aplicarea de tarife ca element de sprijin sau protectie pentru o anumita industrie.

UNSAR sustine ca masura decisa de Guvern incalca si Constitutia.

"Plafonarea tarifelor RCA incalca un principiu de baza prevazut de Constitutia Romaniei, cel al unei piete libere, concurentiale", arata comunicatul uniunii.

In privinta reglementarilor europene, acestea ar fi fost interpretate abuziv de Executivul de la Bucuresti, arata UNSAR.

Firmele de asigurari acuza Guvernul ca a inghetat preturile RCA doar de teama patronatelor din transporturi, care au organizat in septembrie un protest national si au amenintat Guvernul cu alte proteste daca nu raspund pozitiv solicitatilor de inghetare a preturilor.

Asiguratorii se plang ca au pierderi, care trebuie acoperite de actionari prin infuzii de capital. UNSAR mai arata ca pierderile societatilor de asigurare nu se vor limita pe perioada de sase luni, ci pe un interval mult mai lung, "greu de estimat".

Iata tarifele maxime pentru RCA stabilite de ASF.

Ramane de vazut daca CE va lua in seama plangerea asiguratorilor. Cert este ca plafonarea RCA va intra in vigoare la 15 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Piata RCA este zguduita de probleme, in conditiile in care doua companii, Astra si Carpatica Asig, au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale.

Pe piata RCA au ramas acum doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama si Uniqa.

Potrivit specialistilor, chiar daca tarifele fixate sunt considerate maxime, este de asteptat ca toti asiguratorii de pe piata sa vanda politele doar la pretul maxim, pentru a reduce pierderile cauzate de inghetare.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...