Impozitul pe cladiri si terenuri, majorat substantial din 2011

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 07:32
3436 citiri
Impozitul pe cladiri si terenuri, majorat substantial din 2011

Impozitul pe cladiri si pe teren ar putea fi calculat, din 2011, in raport cu valoarea de piata a imobilelor, stabilita pe baza cererii si ofertei, ceea ce va determina majorari substantiale corespunzatoare ale sumelor platite anual de catre proprietari pentru aceste bunuri.

"Valorile impozabile au fost actualizate extrem de rar si sunt cu mult in urma preturilor reale, fiind de 1,5-3 ori mai mici decat valoarea de piata, astfel ca suma colectata in acest moment din impozite este mult mai mica decat suma care ar rezulta in urma impozitarii la adevarata valoare de piata", a spus analistul imobiliar Radu Zilisteanu citat de

Gardianul.

Noul sistem de calcul ar putea fi introdus in ideea unei cresteri a autonomiei locale in ce priveste administrarea impozitelor legate de proprietate si "unei schimbari profunde a modului de abordare a principiilor de echitate ce guverneaza asezarea sarcinilor fiscale pe proprietate". "Pentru atingerea acestor deziderate se propune realizarea de masuri pentru impozitarea la valoarea de piata a proprietatilor imobiliare", au aratat sursele.

"Principiul stabilirii impozitului pe cladiri si terenuri pe baza valorii imobilelor ar putea fi reglementat prin modificarea Codului Fiscal", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Conform Codului Fiscal, impozitul pe cladiri este calculat in cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabila a imobilului, determinata in functie de suprafata locuintei, rangul localitatii, zona in care este amplasata cladirea si vechimea imobilului.

In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii, cota stabilita prin hotarare a consiliului local si care poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu a spus ca noul sistem de calcul al impozitelor pe cladiri si terenuri va determina majorari substantiale ale sumelor platite, la un nivel final calculat pentru fiecare caz in parte.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#impozit, #cladiri, #terenuri, #crestere , #RCA