In trei luni, politele RCA s-au scumpit in medie cu aproape 50 de lei - Raport ASF

Marti, 23 August 2016, ora 18:53
2532 citiri
In trei luni, politele RCA s-au scumpit in medie cu aproape 50 de lei - Raport ASF
Foto: Arhiva Ziare.com

Soferii romani au platit polite RCA mai scumpe cu 6,2%, in medie, in trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primele trei luni din 2016.

Mai exact, pretul mediu a crescut cu 46 de lei, pana la 793 de lei, arata datele publicate marti de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Scumpirea e si mai mare daca ne raportam la aceeasi perioada a anului trecut: soferii romani au dat cu 26% mai mult, in medie, pentru o polita RCA comparativ cu al doilea trimestru din 2015.

Insa cum se explica aceasta crestere? ASF sustine ca explicatia o reprezinta majorarea daunelor.

Astfel, valoarea medie a daunei pentru pagube materiale, in cazul accidentelor acoperite de politele RCA, a fost in trimestrul al doilea din acest an de 7.898 de lei, in crestere cu 15% fata de trimestrul anterior - cand dauna medie a fost de 6.874 de lei - si cu 11% peste nivelul atins in al doilea trimestru din 2015, de 7.097 de lei.

In ceea ce priveste daunele pentru vatamari corporale, valoarea medie a ajuns in trimestrul al doilea din acest an la 73.554 de lei, in crestere cu 88% fata de trimestrul anterior.

Totusi, valoarea medie a acestui tip de daune a fost, in perioada aprilie-iunie 2016, sub nivelul inregistrat in trimestrul al doilea al anului trecut, de 74.071 de lei, sau de varful atins in ultimul trimestru din 2015, de 86.124 de lei.

"Societatile de asigurare de pe piata RCA au platit in prima jumatate a acestui an 140.646 dosare de dauna, valoarea despagubirilor brute achitate ridicandu-se la peste un miliard de lei", a mentionat ASF.

Gratie acestor scumpiri, piata asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) a crescut in prima jumatate a acestui an cu 33% fata de perioada smiliara din 2015, pana la 2,09 miliarde lei (circa 465 milioane euro).

Cifrele sunt publicate in contextul nemultumirilor transportatorilor rutieri din Romania, care sustin ca politele RCA pentru camioane s-au scumpit si de cateva ori in ultimul an si cer interventia Guvernului pentru a pune frana cresterii tarifelor.

Citeste reactia Allianz Tiriac la informatiile legate de scumpirea RCA

Mai mult, industria asigurarilor este zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Eurooins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#scumire RCA 2016, #scumpire polite RCA, #pret mediu RCA, #pret RCA, #rca 2016 , #RCA