Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Jucariile chinezesti, cele mai periculoase produse de import

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 10:50
2103 citiri
Jucariile chinezesti, cele mai periculoase produse de import
Foto: Wired

Snururi de caciulita care ar putea strangula copiii, creme de fata ce provoaca iritatii puternice, sisteme de incalzire auto ce pot declansa incendii, acestea sunt unele produse exportate de China pe piata europeana.

Produsele au fost incluse in cel mai recent raport al sistemului de alerta rapida al Comisiei Europene privind bunurile nealimentare periculoase (RAPEX).

Dupa scandalurile din ultima perioada legate de laptele praf infectat si de jucariile "otravitoare", nu mai mira pe nimeni ca produsele din China se afla in fruntea listei cu produse periculoase, scrie cotidianul german Die Welt.

Din totalul de 1545 de notificari de produse ce prezinta riscuri serioase la adresa sanatatii sau sigurantei, inregistrate de RAPEX in ultimul an, in nu mai putin de 869 de cazuri producatorul era din China.

Un exemplu oferit de autoritatile RAPEX din Spania se refera la cizmele de dama. Pielea folosita contine dimetilfumarat (DMF), o substanta utilizata pentru prevenirea mucegaiului, care insa a cauzat la mii de persoane iritatii ale pielii si chiar probleme respiratorii. In baza unui regulament al UE, din mai 2009 toate produsele comercializate in Uniune trebuie sa nu contina DMF.

Aproximativ 70% din jucariile cumparate in intreaga lume sunt produse in China - vezi cazul papusilor Barbie si al altor sute de mii de jucarii comercializate de concernul american Mattel ce contineau cantitati inacceptabile de plumb in vopsea sau magneti ce puteau fi inghititi de copii, care au trebuit retrase de pe piata.

In toamna anului trecut, Bruxellesul a instituit un sistem de avertizare Rapex-China, menit a imbunatati cooperarea cu Beijingul. De atunci, sistemul a emis 352 de notificari, iar in 53% dintre cazuri s-a decis interzicerea exporturilor.

Pe categorii de produse, jucariile sunt cele mai periculoase, urmate de produsele electrice, autovehicule, imbracaminte si produse pentru ingrijirea copiilor. Cel mai des intalnit risc este cel de ranire (20%), insa nu sunt putine nici reactiile chimice, afectiunile respiratorii, electrocutare, incendiu sau sufocare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#jucarii chinezesti, #produse periculoase import , #RCA