Nu mai platim RCA in functie de varsta - Legea a fost modificata in Senat, urmeaza votul deputatilor (Video)

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 17:55
58298 citiri
Nu mai platim RCA in functie de varsta - Legea a fost modificata in Senat, urmeaza votul deputatilor (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea RCA a fost votata, marti, in Senat, cu o zi inainte ca in sedinta de guvern sa se discute despre o ordonanta de urgenta pe aceasta tema. Actul normativ urmeaza sa fie trimis in Camera Deputatilor, care e for decizional.

Senatorii au adoptat si cateva amendamente, potrivit Digi 24, astfel ca exista unele schimbari majore fata de actuala legislatie:

  • - varsta nu mai e un criteriu in stabilirea pretului, ci se va tine cont doar de istoricul soferului;
  • - Cartea Verde e necesara doar daca iesi din tara;
  • - se impune tariful de referinta;
  • - polita RCA se va plati in rate si pe perioade mai mici de 6 luni.

Proiectul se afla in Senat din luna mai, insa in ultima saptamana lucrurile s-au miscat pe repede-inainte. Asta in conditiile in care transportatorii au amenintat ca joi vor organiza un amplu protest in Capitala si in tara daca autoritatile nu iau masuri pentru a opri scumpirea RCA.

Cum arata OUG

Guvernul ar trebui sa aprobe, miercuri, o ordonanta de urgenta tot pe tema RCA, care are prevederi similare.

Astfel, este introdusa "posibilitatea incheierii contractelor RCA pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului".

De asemenea, este permisa suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului, pe perioada in care este suspendat dreptul de circulatie sau vehiculul este imobilizat. In cazul producerii unei daune pe perioada suspendarii contractului RCA, asiguratorul este obligat la plata despagubirii urmand sa isi recupereze suma de la persoana vinovata de producerea accidentului.

In plus, a fost introdusa compensarea directa in cazul asigurarilor RCA. Persoana vatamata este despagubita de propriul asigurator, iar acesta isi va recupera banii de la asiguratorul persoanei vinovate.

In plus, procedura compensarii directe se stabileste prin conventii multilaterale, incheiate intre asiguratorii RCA. Conventiile compensarii directe sunt convenite in mod voluntar intre asigurat si asigurator.

Prin proiectul de OUG sunt stabilite limite de raspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementarilor Uniunii Europene. Astfel, pentru prejudicii materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita este de 1.000.000 de euro.

In cazul vatamarii corporale si al deceselor, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite, limita se ridica la 5 milioane de euro.

Pentru mentinerea clasei bonus/malus, prin contractul RCA partile pot conveni posibilitatea rascumpararii, respectiv suportarea de catre asigurat a contravalorii despagubirii corespunzatoare evenimentului. Plata se face dupa ce a fost achitata despagubirea cuvenita persoanei prejudiciate.

Despagubirile pentru vatamare fizica se fac pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor comunicate de Institutul National de Medicina Legala si prevazute in reglementarile ASF.

Asiguratorii trebuie sa le puna la dispozitie asiguratilor, la cerere, calculul pe baza caruia a fost determinata valoarea politei. In caz contrar, asiguratorii pot fi sanctionati.

O alta masura prevede ca, pe langa cererea de despagubire, sa fie precizate clar documentele necesare pentru plata despagubirii. Daca despagubirea nu este platita in termen, se percep penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#legea RCA vot Senat, #legea RCA votata Senat , #RCA