Se scumpeste RCA? Cata nevoie avem de experti independenti in daune auto

Miercuri, 28 Mai 2014, ora 07:33
5713 citiri
Se scumpeste RCA? Cata nevoie avem de experti independenti in daune auto

Proiectul legislativ ce presupune infiintarea unui grup independent de experti in estimarea daunelor a starnit controverse legate atat de necesitatea lui, precum si de modul in care va fi aplicat. In plus, asiguratorii se tem ca va conduce la cresterea tarifelor practicate pentru politele RCA si CASCO.

Reprezentantii firmelor din domeniu sunt impotriva acestui demers.

Intr-un comunicat de presa comun, asociatia asiguratorilor din Romania (UNSAR) si cea a brokerilor (UNSICAR) sustin ca infiintarea unui Corp al expertilor si evaluatorilor tehnici auto (CEETA) ar putea conduce la majorarea tarifelor politelor RCA, la complicarea procesului de rezolvare a daunelor auto si la discriminarea soferilor romani.

Cu cat s-au majorat politele RCA de la inceputul anului

Pe de alta parte, initiatorii legii (in frunte cu deputatul PSD Iulian Iancu) sustin ca este nevoie de un organism independent care sa verifice "la rece" pagubele rezultate in urma unui accident.

In plus, expertii consultati de Ziare.com au salutat proiectul, insa au precizat ca este nevoie sa fie implementat "cu cap".

Motive

In expunerea de motive publicata pe site-ul Senatului, initiatorii proiectului de lege atrag atentia asupra problemelor din sistem, care au condus la necesitatea infiintari CEETA.

- numarul mare de contestatii/refuzuri de plata a despagubirilor de catre societatile de asigurari;

- lipsa unei legislatii care sa arate concret modul in care un autovehicul implicat intr-un accident poate fi repus in circulatie in siguranta;

- cel care evalueaza pagubele nu este independent si pregatit in domeniu, de obicei el fiind "obligat sa minimalizeze costurile asiguratorilor", avand in vedere ca remuneratia lui depinde de cat de mici sunt acestea;

- uneori, solutiile tehnice propuse sunt "eronate" si nu pot fi puse in practica de service-uri.

Ce reclama asociatiile asiguratorilor

Cele doua asociatii, UNSAR si UNSICAR, au identificat mai multe efecte care ar afecta atat piata asigurarilor, cat si soferii, se arata in comunicat.

  • Incalca legislatia in vigoare

Reprezentantii firmelor de asigurari considera ca proiectul de lege incalca principiul libertatii contractuale si prevederile Codului Civil in vigoare, impunand efectuarea constatarii daunelor numai de catre experti tehnici auto membri ai Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR).

Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR, a explicat pentru Ziare.com ca, in prezent, cei care se ocupa de constatarea daunelor sunt:

1. Angajati ai societatilor de asigurare;

2. Colaboratori ai societatilor de regularizari de daune, atat locale, cat si

internationale. Ei sunt experti auto autorizati de Corpul Expertilor Auto.

"In prezent, mai multe societati independete ofera aceste servicii. Exista intr-adevar o reglementare care interzice societatilor de asigurari sa externalizeze constatarea / regularizarea pentru daunele RCA. Daca aceasta prevedere va fi scoasa - si ne dorim asta - societatile amintite anterior vor presta serviciile fara probleme, iar preturile cerute pentru regularizare vor fi tinute jos datorita concurentei. Ele (societatile independente - n.red.) nu isi compromit statutul pentru a inclina balanta intr-o parte sau alta. Acest lucru se intampla in toate tarile", a precizat Bogdan Andriescu.

Si Augustin Hagiu, consultant in transporturi, considera ca este nevoie de o expertiza in ceeea ce priveste cauzele unui accident auto.

"E clar ca expertiza nu o poate face oricine, ci doar un organism specializat", a mentionat Hagiu, pentru Ziare.com, insa el este in favoarea infiintarii CEETA, avand in vedere ca "atat societatile de asigurari, cat si service-urile auto vor avea o parghie pregatita la dispozitie pentru a putea sa determine cauzele ce stau la baza producerii evenimentelor rutiere".

  • Scumpiri si mai multa birocratie

Pe de alta parte, o alta problema ar putea fi cresterea tarifelor, "din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice si a altor costuri legate de activitatea de evaluare", sustin asiguratorii.

Totusi, Augustin Hagiu nu vede o legatura intre cele doua chestiuni. "Specialistul trebuie sa fie remunerat punctual, pentru fiecare caz, costurile fiind suportate in faza initiala de catre ambele parti, ulterior urmand sa se determine care este partea care sa isi asume costurile respective. Nu e nimic de speriat si nu vad de ce ar urma sa influenteze in vreun fel RCA sau CASCO", a sustinut consultantul in transporturi.

In proiectul de lege se mentioneaza doar ca CEETAR stabileste "metoda de incasare a tarifului" pentru fiecare caz in parte, precum si "grila cu maximul/minimul de onorariu, in cadrul caruia expertii tehnici auto isi pot negocia tariful".

Pe de alta parte, asiguratorii se tem ca "introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de solutionare a daunelor pe segmentul auto", se mai arata in comunicat.

  • Discriminare

Mai mult, proiectul de lege ar provoca discriminari in comparatie cu alti cetateni ai UE, avand in vedere ca romanii ar trebui sa urmeze o procedura mult mai complicata.

Totusi, Augustin Hagiu sustine ca "in afara exista specialisti in domeniu, iar la noi nu".

  • Nu e sub umbrela ASF

Asiguratorii se mai tem ca daca proiectul de lege va fi adoptat in aceasta forma, atunci se va crea un monopol asupra unei componente importante a activitatii de asigurari, adica regularizarea de daune, aceasta fiind facuta de catre un organism privat care nu se afla sub controlul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Insa Augustin Hagiu considera ca, pentru buna desfasurare a lucrurilor, va fi suficient "sa se asigure cadrul institutional prin care acesti experti sa poata capata autorizare". "Atat. In conformitate cu anumite norme legale, sa se verifice conditiile de acces la profesie si apoi, in baza unui examen, sa fie certificata calitatea de evaluator", a mentionat consultantul in transporturi.

Proiectul de lege arata ca cei care doresc sa devina experti in cadrul CEETAR trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, printre care: sa aiba studii universitare politehnice cu profil auto, sa detina permis pentru cel putin doua categorii si sa ia examenul organizat de CEETAR impreuna cu Registrul Auto Roman si Politia Romana.

"Ceea ce vor initiatorii acestui proiect este un monopol care va dicta preturile si va 'conditiona' aderarea la aceasta asociatie pe criterii gen 'doua categorii de permis de conducere'. Astfel, ei vor sa isi creeze o sursa de venituri sub pretextul situatiei actuale ceea ce va duce la:

-Nemultumirea clientilor,

-Crestere costurilor cu primele fara ca aceasta valoare sa se regaseasca in daune, ci in buzunarul unora,

-Monopol,

-Incalcarea directivelor europene,

-Conflicte majore.

Sunt curios daca Consiliul Concurentei a fost consultat", a subliniat Bogdan Andriescu.

"Lucrez de 25 de ani in piata de asigurari din Romania si strainate, dar de persoanele initiatoare nu am auzit niciodata si nu si-au castigat calitatea de a se pronunta asupra pregatirii profesionale a lucratorilor din acest domeniu", a conchis acesta.

Initiatorii legii sunt deputatul PSD Iulian Iancu, deputatul PSD Rodin Traicu, deputatul PSD Nita Emil, senatorul PSD Nicula Cosmin, deputatul PC Ion Dinita si senatorul PSD Ioan Chelaru (click pe nume pentru a afla detalii despre activitatea lor parlamentara).

Ar putea creste numarul litigiilor

Avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru Ziare.com care este in prezent procedura de rezolvare a unei daune.

"Constatarea initiala se face la sediul asiguratorului, iar ulterior - in cazul in care se descopera alte avarii - la service-ul auto, insa societatea de asigurari poate face o reevaluare. Astfel, daca indiciile arata ca respectiva dauna este rezultatul incidentului asigurat, atunci deconteaza reparatia", a amintit avocatul.

El a declarat ca apare o problema atunci cand "asa-numitii expertii in daune" comit abuzuri si nu vor sa plateasca, chiar daca nu au de cele mai multe ori motive intemeiate.

"Prin introducerea unor experti independeti, este posibil sa se dezghete in primul rand sistemul de plati. Insa litigiile vor creste de doua ori fata de momentul actual, din cauza contestatiilor formulate de asiguratori impotriva rapoartelor de expertizare auto", a avertizat avocatul.

Citeste si:
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Ce efecte are pentru PNL scandalul plagiatului tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
Informația cum că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat a provocat numeroase reacții pe scena politică, în special în tabăra liberalilor care par că s-au împărțit...
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Cum își face AUR imagine grație bâlbelor guvernului: ”Sunt jumătăți de adevăr pentru a livra electoratului victorii”
Alianța pentru Unirea Românilor s-a poziționat constant împotriva guvernelor care s-au perindat la conducere în ultima perioada, iar cele mai agresive discursuri au vizat măsurile impuse în...