Masurile ASF care ar trebui sa duca la ieftinirea politelor RCA

Vineri, 04 Martie 2016, ora 15:45
3927 citiri
Masurile ASF care ar trebui sa duca la ieftinirea politelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat in ultimele doua luni de zile cateva masuri care ar trebui sa duca la ieftinirea politelor RCA.

Reprezentantii ASF spun ca aceste decizii au ca obiectiv final "reasezarea pietei RCA pe baze sanatoase".

De asemenea, institutia a condus procesul de elaborare a propunerii pentru o noua lege privind asigurarile obligatorii de raspundere civila auto, pe baza consultarilor cu toate partile implicate, care a fost inaintata Parlamentului si Ministerului Finantelor pe 25 februarie 2016, potrivit unui comunicat postat, vineri, pe site-ul Autoritatii.

ASF arata ca a luat o masura legata de tarifele RCA, care ar putea sa scada, in unele cazuri.

"ASF a eliminat din Norma 23/2014 privind RCA prevederea prin care reducerile comerciale pentru clienti nu puteau depasi un plafon de 10%. Ca urmare, asiguratorii au acum libertatea de a acorda orice discount de pret consumatorilor cu un istoric de daunalitate bun, ceea ce se reflecta in tarife contractate semnificativ mai mici decat cotatiile standard practicate de societatile autorizate sa vanda RCA.

Potrivit raportarilor transmise de societatile de asigurare, in cadrul procesului de monitorizare a evolutiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru polite incheiate pe 12 luni, calculata cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane si transport de persoane, inregistra o crestere de 42% fata de nivelul lunii iunie 2015.

Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, in timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane cresterea a fost de 61%", se arata in comunicat.

De asemenea, ASF a interzis asiguratorilor sa faca miscari care sa umfle tarifele RCA, fara a avea un motiv solid.

"ASF le-a interzis asiguratorilor sa foloseasca indici de incarcare, coeficienti de majorare si/sau corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care sa nu fie fundamentate statistic si actuarial, ca premisa de baza pentru mentinerea unei proportionalitati intre tarifele practicate in perioade succesive si evolutia daunalitatii pe o anumita categorie de asigurati", se arata in comunicat.

In plus, Autoritatea a mai decis eliminarea componentei Carte Verde in cazul vehiculelor care, din cauza limitarilor tehnice sau juridice, nu pot circula in afara teritoriului Romaniei, decizie luata ca raspuns la "solicitarile transportatorilor si pentru evitarea unor distorsiuni in fundamentarea tarifelor RCA".

Transportatorii critica proiectul de lege legat de RCA: Tarifele nu vor scadea!

Transportatorii nu sunt multumiti de proiectul de lege legat de RCA

Luna trecuta, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a transmis ca respinge noul proiect de lege legat de tarifele RCA, pe motiv ca nu va determina o reducere a preturilor pe acest segment.

Transportatorii critica proiectul de lege legat de RCA: Tarifele nu vor scadea!

"In forma actuala, (actul normativ - n.red.) nu va conduce la o reducere a preturilor pe segmentul RCA si presupune doar obligatii pentru asigurati, atat persoane fizice, cat si juridice, fiind redactat numai in interesul companiilor de asigurari.

Inca din luna octombrie a anului trecut, UNTRR a prezentat ASF polite RCA incheiate de companiile de transport, unde se puteau observa cresteri de pana la 300% comparativ cu politele precedente, lucru confirmat si de Consiliul Concurentei in urma anchetei realizate in cadrul companiilor de asigurari: in perioada iunie 2015 - ianuarie 2016, tarifele RCA pentru transportul de marfa au crescut intre 19% - 183%, iar pentru transportul de persoane cresterile au ajuns la 226%", se arata intr-un al UNTRR remis Ziare.com la acea vreme.

In decembrie 2015, mii de transportatori au protestat in Bucuresti fata de scumpirea politelor RCA, ocazie cu care au prezentat cerintele lor in fata reprezentantilor Guvernului si ASF.

Protest cu mii de masini si camioane la Guvern: Ce promisiuni au primit transportatorii (Foto&video)

C.P.

Citeste si:
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, a vorbit într-un interviu pentru ProfitTV despre creșterea AUR în sondaje și a declarat că...