Miturile care fac energia eoliana atat de atractiva

Miercuri, 24 Septembrie 2008, ora 22:12
5922 citiri
Miturile care fac energia eoliana atat de atractiva

Energia eoliana pare a fi simplu de produs si de utilizat, si o metoda eficienta de a reduce poluarea. Exista insa cateva mituri cu privire la felul in care functioneaza.

Producerea energiei eoliene nu polueaza fonic. Faptul ca turbinele folosite pentru obtinerea energiei eoliene sunt zgomotoase este o preconceptie veche.

Mitul a luat nastere din cauza unei turbine folosite in 1978 in Carolina de Nord, care emitea sunete de frecventa joasa. Geamurile de la casele din apropiere tremurau, iar multor persoane li se facea rau din cauza ei. De atunci insa s-au construit noi modele, care fac foarte putin zgomot.

Este de retinut si faptul ca turbinele ce produc energie eoliana nu duc la uciderea tuturor pasarilor din zona.

Conform statisticilor, mai multe pasari mor in fiecare an lovite de masini sau chiar lovindu-se de cladiri decat din cauza turbinelor eoliene.

Turbinele instalate la Altamont in Clifornia in anii '80 au ucis mii de pasari, deoarece au fost amplasate in calea traseului de migratie. Noile ferme de vant sunt mai inalte si sunt instalate la distanta mare una de alta, numarul de pasari moarte scazand drastic de atunci, arata livescience.com.

Nu orice proprietar de casa poate sa valorifice energia vantului. Instalarea unei mori de vant nu va produce energie in mod eficient decat daca exista un teren extins in jurul casei. Daca turbina este instalata prea aproape de copaci sau alte caladiri, vantul va fi slab si nu se va produce efectul scontat.

Un alt mit ar fi ca energia eoliana este una dintre cele mai ieftine. Chiar daca pare simplu sa construiesti o turbina si sa astepti ca ea sa produca energie, investitia initiala intr-o astfel de energie este destul de mare.

Turbinele pentru energie eoliana mari pot costa si pana la cateva milioane de dolari per megawatt produs. Chiar daca pretul poate fi comparat cu acela al noilor centrale pe baza de carbune, investitia este insa riscanta, pentru ca vantul nu este intotdeauna la fel de puternic, deci cantitatea de energie produsa variaza. Investitia se amortizeaza greu, avand in vedere ca turbinele nu produc, de fapt, energie, decat 30% din timpul in care functioneaza.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#energie, #eoliana, #turbine, #investitie , #RCA