Pe criza, romanii isi cumpara laptop-uri si mobile de fite

Luni, 18 Mai 2009, ora 13:22
1573 citiri
Pe criza, romanii isi cumpara laptop-uri si mobile de fite

Laptop-urile, telefoanele mobile avansate cu touchscreen, dar si ramele foto digitale sunt bunurile la care romanii se pare ca nu renunta in ruptul capului, chiar si pe vremuri de criza.

Acestea sunt insa exceptiile, pentru ca, potrivit unui studiu realizat de GfK, in primul trimestru din acest an s-a inregistrat un declin major pe piata bunurilor de folosinta indelungata, comparativ cu aceeasi perioada din 2008.

Este de fapt un record de prabusire a vanzarilor de bunuri de folosinta indelungata in ultimii doi ani. Cel mai des romanii au renuntat la a-si cumpara echipamente de birou si cele din sectorul foto, a caror scadere a depasit 40%.

Sectoarele electrocasnice mari, electronice si IT au trecut de asemenea printr-o descrestere de aproximativ o treime.

In schimb, chiar daca si sectorul IT din Romania a scazut cu peste o treime in acelasi interval, acest declin s-a datorat, in parte, scaderii vanzarilor pentru categorii de produse cum sunt monitoarele si calculatoarele desktop.

"Notebook-urile au fost cel mai putin influentate de criza datorita cererii in crestere de laptopuri cu pret mic -notebook-uri de dimensiune mica si portabilitate ridicata. Astfel, notebook-urile au reusit sa isi pastreze evolutia buna si in conditiile dificile de piata", se arata in studiul mentionat.

La randul lor, telefoanele Smart Phone echilibreaza efectul negativ asupra cererii in telecom. Astfel, in primele trei luni din acest an scaderea vanzarilor de telefoane mobile traditionale a fost compensata, in parte, de puternica performanta a telefoanelor smart phone, definite ca telefoane avansate cu un sistem de operare deschis si o interfata cu tastatura QWERTY si/sau touchscreen. Si ramele foto digitale au crescut din punct de vedere al vanzarilor.

Piata globala de bunuri electrice monitorizata de catre GfK TEMAX a fost de 356 milioane de euro in primul trimestru al acestui an, cea mai mica valoare din ultimii doi ani.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#romani cumparaturi criza, #laptop, #telefon fite , #RCA