Politele RCA, cu pana la 300% mai scumpe: Ce promisiune au obtinut transportatorii de la Guvern

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 18:47
4658 citiri
Politele RCA, cu pana la 300% mai scumpe: Ce promisiune au obtinut transportatorii de la Guvern

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a organizat marti, un protest in Piata Constitutiei din Bucuresti pentru a determina autoritatile sa ia urgent masuri cu privire la situatia in care a ajuns sistemul asigurarilor obligatorii, in conditiile in care costurile companiilor de profil pentru politele RCA au crescut cu mai mult de 300% in ultimii 2 ani.

In timpul mitingului, o delegatie UNTRR s-a intalnit cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP), informeaza un comunicat remis Ziare.com.

"Avand in vedere faptul ca in urma discutiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesita o perioada indelungata, UNTRR a depus o solicitare prin care, in mod exceptional, a cerut emiterea unei ordonante de guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediata de la 1 ianuarie.

Aceasta ar trebui sa limiteze valorile asigurarilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme", au transmis reprezentantii transportatorilor.

Mai mult, ei sustin ca valorile propuse sunt oricum de 3 ori mai mari fata de cele din anul 2012, cand tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport international de marfuri sau persoane era de 1.200 lei.

Protest masiv al transportatorilor fata de scumpirea RCA: Guvernul sa se implice de urgenta

Dar care a fost raspunsul autoritatilor?

"Reprezentantii Ministerului de Finante s-au angajat ca, cel tarziu in cursul zilei de maine, 16 decembrie 2015, vor analiza si vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitarilor UNTRR", potrivit comunicatului citat.

Transportatorii sustin ca nu mai e nevoie de consultarea Consiliului Concurentei, avand in vedere ca, in opinia lor, piata RCA din tara noastra nu mai e una libera, ci blocata, aflata in pragul colapsului.

Cine ar putea da o groaza de bani pe politele RCA in 2016 - Decizia luata de ASF

Transportatori: De pensii speciale aveti timp, dar nu si de RCA!

Asa cum in aceste zile Parlamentul a gasit timpul si resursele financiare necesare pentru a aproba legea pensiilor speciale, UNTRR sustine ca alesii "vor reusi sa deblocheze si situatia economica din Romania, prin limitarea in mod exceptional a tarifului RCA cel putin pentru perioada 01.01.2016 - 31.12.2016", dar si prin eliminarea supraaccizei la carburant incepand cu 1 ianuarie 2016, "astfel incat sa mai poata exista agenti economici in Romania care sa plateasca taxe si impozite din care sa fie suportate pensiile speciale".

Parlamentarii si-au facut un cadou pe viata: S-au votat cu scandal pensiile speciale. PNL ataca la CCR (Video)

UNTRR a reiterat faptul ca statul roman ar trebui sa inteleaga ca se afla in competitie cu celelalte tari si ca trebuie sa faca tot posibilul sa dea sansa agentilor economici din Romania sa poata face afaceri mai mari si mai profitabile din care sa poata plati taxele si impozitele aferente si sa scada presiunea pe bugetul de stat.

C.P.

Citeste si:
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Marcel Boloș, despre renegocierea PNRR: În lunile iulie și august ne pregătim strategia iar în toamnă deschidem negocierea
Marcel Boloș, despre renegocierea PNRR: În lunile iulie și august ne pregătim strategia iar în toamnă deschidem negocierea
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat vineri, 1 iulie, despre renegocierea PNRR pe pensii, că în această vară de foc, în lunile iulie şi august,...