Politele RCA s-ar putea ieftini de la 1 august

Joi, 14 Iulie 2016, ora 18:54
4153 citiri
Politele RCA s-ar putea ieftini de la 1 august
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul politelor RCA ar putea sa scada, de la 1 august, avand in vedere ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va reduce de luna viitoare anumite comisioane care trebuie platite de firmele de asigurari.

Astfel, ASF a decis eliminarea cotei aplicate tranzactiilor realizate pe piata de capital de formatorii de piata (market makers) si reducerea contributiilor asiguratorilor pentru supravegherea, controlul si monitorizarea politelor RCA, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Toate aceste schimbari de ordin tehnic pot duce la ieftinirea politelor RCA, arata Profit.ro.

Comisioane mai mici si reduceri de contributii pentru firmele de asigurari inseamna ca se va crea spatiul necesar pentru scaderea pretului la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.

Iata ce schimbari au fost facute de ASF:

a) Reducerea contributiilor formatorilor de piata (market makers) - de la 0,06% la 0;

b) Reducerea cu 25% a contributiilor directe si indirecte aferente asigurarilor obligatorii auto (RCA), ca urmare a scaderii cu inca 12,5% a cotelor pentru asiguratori si cu 33% a cotei pentru brokeri (de la 1,6% la 1,2% total contributii, respectiv la 1% contributie consolidata pentru asiguratori si 0,2% pentru brokeri) ;

c) Mentinerea reducerilor de contributii operate in 2015 pentru fondurile de investitii, incluzand scaderea cu 6% a cotei aplicabile activului net al organismelor de plasament colectiv (de la 0,1% la 0,0078%), concomitent cu reducerea cu 62,5% a tarifului aferent tranzactiilor cu instrumente financiare derivate.

Daca vor conduce la ieftinirea politelor RCA, atunci acest lucru ar putea insemna o gura de oxigen pentru soferii romani. De la inceputul anului, ei au fost nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunari pentru aceste asigurari.

Iata exemplul unui sofer bucurestean care conduce o masina Dacia Logan, care plateste in acest an cea mai scumpa RCA din ultimii 25 de ani.

C.P.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#ieftinire RCA, #scadere pret RCA, #pret RCA, #ieftinire polite rca , #RCA