"Pretul corect" pentru RCA, in varianta transportatorilor: De 3-4 ori mai mic decat cel de pe piata

Miercuri, 24 August 2016, ora 17:48
2868 citiri
"Pretul corect" pentru RCA, in varianta transportatorilor: De 3-4 ori mai mic decat cel de pe piata
Foto: Ziare.com

Transportatorii considera ca pretul corect pentru o polita RCA ar trebui sa fie de 3-4 ori mai mic decat cel practicat in prezent de companiile de asigurari.

"Romania are 136.000 de autovehicule de transport marfa, 60.000 de taxiuri si peste 6 milioane de autoturisme detinute de persoane fizice, captive intr-o piata RCA controlata de catre firme straine care, cel mai probabil, doresc sa falimenteze aceasta industrie cu capital romanesc, pentru a putea deschide calea firmelor de transport straine", arata Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii COTAR au dat un exemplu de calcul al politei RCA care ar trebui aplicat de firmele de asigurari.

Astfel, pentru un camion, la o dauna medie de 4.000 euro si o frecventa a daunei de 16%, prima medie tehnica, adica dauna medie raportata la numarul total de masini asigurate, este de 666 de euro.

De asemenea, valoarea primei, tinand cont de toate costurile administrative si de alta natura care se includ in mod normal, ar trebui sa fie de 1.200 de euro, nivel care include un profit de 54 de euro pentru fiecare polita pentru asiguratori.

Transportatorii sustin, insa, ca firmele de asigurari practica un tarif mediu pentru un camion de circa 5.000 de euro, adica de patru ori mai mare decat valoarea normala, in viziunea lor.

Un calcul similar arata ca, in cazul taxiurilor noi, la o dauna medie de 4.651 lei si o frecventa a daunei de 9,3%, pretul unei polite ar trebui sa fie de 1.300 de lei. Acesta e compus dintr-o valoare medie a despagubirii de 744 de lei pe masina asigurata, costuri de administrare si vanzare de 480 de lei si profit de 36 de lei.

Transportatorii sustin, insa, ca pretul unei polite RCA pentru taxiuri este de aproape trei ori mai mare, adica de 3.600 lei, desi "taxiurile inregistreaza o valoare a daunei medii semnificativ mai mica, avariile provocate avand loc la viteze reduse, in traficul din mediul urban".

In aceste conditii, soferii ameninta in continuare cu proteste la nivel national, la jumatatea lunii septembrie, generate de scumpirea asigurarilor auto, dupa ce pana acum au recurs la "proteste spontane", precum incetinirea traficului pe drumuri prin deplasarea cu viteza foarte redusa a camioanelor.

Vezi si reactia Allianz-Tiriac la protestele transportatorilor

Reamintim ca piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Eurooins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#transportatori preturi rca , #RCA