Pretul pentru incalzire nu va mai creste in aceasta iarna

Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 18:35
1517 citiri
Pretul pentru incalzire nu va mai creste in aceasta iarna
Foto: Tribuna

Pretul energiei termice va ramane constant pe tot sezonul 2009 - 2010, fiind sanse foarte mari ca acesta sa nu fie majorat.

Potrivit lui Tudor Popescu, director al Agentiei Municipala de Eficientizare si Reglementare in Energie, exista peste 80 la suta sanse ca pretul gigacaloriei sa nu creasca in tot sezonul acesta.

"Pretul energiei termice este legat de pretul gazului metan. Iar acesta a scazut cu sapte - opt procente. O scadere a pretului gazului metan ar fi trebuit sa duca la o scadere a energiei termice, cel putin cu cinci procente", a declarat Popescu, la Realitatea TV.

In Bucuresti, tariful de referinta pentru gigacalorie este de 112 lei, Capitala fiind unul dintre cele mai ieftine orase, din acest punct de vedere.

Insa locuitorii din provincie nu sunt atat de norocosi. In Alba Iulia, de exemplu, pretul ajunge la 230 de lei, in Targu Mures este de peste 190 de lei, iar in Iasi de 175 de lei, pentru a da doar cateva exemple.

In aceste conditii, cand datoriile pentru caldura variaza intre 250 si 400 de lei pe luna, pentru un apartament cu doua camere, multi romani se debranseaza de la sistemul centralizat.

Totusi, numarul acestora a scazut, comparativ cu anii trecuti, potrivit lui Dan Mavrodin, director economic al RADET.

Ajutoare de la stat pentru cei cu venituri mici

In perioada iernii, subventiile de la stat vor acoperi 90% din factura gospodariilor cu venituri de maximum 155 de lei pe membru de familie. De asemenea, cei care au venituri cuprinse intre 355 si 425 de lei vor primi subventii pentru 40% din costul incalzirii, in sezonul 2009 - 2010.

"Sper sa nu ajungem la masura sistarii apei calde si caldurii. Datoriile asociatiilor de locatari au fost in scadere, in ultimii patru, cinci ani. Pretul nu va creste, sistemul de ajutoare de incalzire functioneaza, nu cred ca vom ajunge in situatia aceasta", a declarat Mavrodin, la Realitatea TV.

Potrivit lui Tudor Popescu, in prezent, se poarta discutii cu Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, pentru ca pretul real al gigacaloriei sa fie corect reflectat in facturi.

"Pe 27 octombrie am avut o prima runda de discutii. Va fi urmata de o a doua, pana cand vom aduce energia termica la pretul real", a spus Popescu.

"Noi cerem ca factura sa fie construita pe baze transparente, prin masuratori care sa reflecte exact cat se consuma", a adaugat directorul Agentiei Municipala de Eficientizare si Reglementare in Energie.

In prezent, pretul gigacaloriei este calculat in urma cheltuielii contabile a producatorului, care este prezentata unui functionar de la ANRE, impartindu-se cat s-a produs la cat s-a consumat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#pret gigacalorie, #pret energie termica, #subventii stat incalzire , #RCA