Proprietarii service-urilor auto cer modificarea Legii RCA: ASF vrea sa mentina clientul captiv

Marti, 08 Martie 2016, ora 17:07
2483 citiri
Proprietarii service-urilor auto cer modificarea Legii RCA: ASF vrea sa mentina clientul captiv
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) solicita modificarea proiectului Legii RCA, propus de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), una dintre principalele nemultumiri fiind provocata de prevederea prin care se prelungeste automat valabilitatea politelor RCA, dupa expirare, in cazul in care asiguratul nu denunta contractul cu 30 de zile inainte.

Potrivit proiectului Legii RCA, transmis de catre ASF in Parlament, dar neprezentat public nici pana in prezent, un contract RCA se incheie pe o perioada de 12 luni si se prelungeste automat, dupa expirare, daca asiguratul nu denunta contractul RCA cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea acestuia, informeaza News.ro.

Prevederea este asemanata, de catre patronii de service-uri auto, cu clauzele abuzive din contractele incheiate cu firmele de telefonie mobila.

"Cu aceasta prevedere, ASF si asiguratorii urmaresc introducerea unui contract de asigurare multianual, care sa mentina asiguratul RCA captiv cat mai mult timp, la fel cum a fost in cazul contractelor de telefonie mobila (cu clauze de denuntare dovedite a fi abuzive) ", a declarat presedintele ASSAI, Cristian Muntean, citat intr-un comunicat remis News.ro.

"Este o situatie in care asiguratorul RCA poate atrage asiguratul RCA cu un cost mic de prima, in primul an, urmand sa profite de neatentia asiguratului la termenele de denuntare, iar in anul urmator sa ii majoreze semnificativ prima de asigurare", a completat el.

Service-urile auto trec prin cea mai grea perioada de dupa Revolutie: Criza financiara si falimente

Despagubiri la foc automat

O alta prevedere considerata "toxica" este cea legata de plata despagubirii la maximum 15 zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei. "In acest caz, ASF si piata de asigurari urmaresc sa prelungeasca termenul de plata a despagubirii de la 10 zile la 15 zile", a declarat presedintele ASSAI.

Asociatia reprezinta interesele celor aproape 10.000 de service-uri auto din Romania, din care in jur de 1.700 lucreaza cu firmele de asigurari.

Potrivit ASSAI, un articol din proiectul de lege ar injumatati penalitatile pe care asiguratorii ar trebui sa le plateasca pentru neplata sau diminuarea nejustificata a despagubirii. In legea existenta, penalitatile sunt de 0,2% pe zi, ceea ce inseamna in jur de 73% pe an.

In proiectul de lege, este prevazuta o penalitate compusa din ROBOR, un indicator al dobanzilor medii la care bancile se imprumuta intre ele, plus o marja anuala de 30 de puncte procentuale pentru intreaga suma de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata.

In prezent, indicatorul ROBOR la 3 luni este la 0,77% pe an, astfel ca firmele de asigurare ar urma sa plateasca, daca legea se aproba in varianta propusa, penalizari de sub 31% pe an.

Masurile ASF care ar trebui sa duca la ieftinirea politelor RCA

RCA pe o luna

ASSAI cere modificari si propune calegea sa includa masuri precum posibilitatea incheierii unei polite RCA pentru o perioada de o luna sau 12 luni si mentinerea valabilitatii politei RCA pana la termenul de expirare, chiar daca asiguratul nu a achitat la timp ratele.

In acest ultim caz, asiguratorul va primi penalitati de intarziere de 0,2% pe zi, iar polita RCA va fi titlu executoriu.

Service-urile auto trec, in acest moment, prin cea mai grea perioada de dupa Revolutie, in conditiile in care prabusirea Astra Asigurari si problemele grave de la Carpatica Asig, societate intrata in rezolutie, au marit intarzierile la plata reparatiilor, iar multi patroni de unitati de reparatii auto ies din afaceri din cauza crizei financiare prin care trece intregul sector, a declarat saptamana trecuta, pentru News.ro, seful asociatiei.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#service modificare lege rca, #modificare lege rca, #lege rca , #RCA