Protest cu mii de masini si camioane la Guvern: Ce promisiuni au primit transportatorii (Foto&video)

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 15:25
17899 citiri
Protest cu mii de masini si camioane la Guvern: Ce promisiuni au primit transportatorii (Foto&video)
Foto: Facebook/Miriam M. Serbanescu

Mii de transportatori au protestat, joi, in Bucuresti, fata de scumpirea politelor RCA. In apropierea sediului Guvernului, din Piata Victoriei, s-au aflat in jur de 4.000 de masini, autobuzuri si camioane, iar traficul in zona a fost restrictionat.

Principala nemultumire a transportatorilor este cresterea de 200-300% a politelor RCA, astfel ca multi dintre ei au avertizat ca ar putea da faliment in aceste conditii.

O delegatie a manifestantilor a fost invitata la Palatul Victoriei, pentru a purta o discutie cu vicepremierul Vasile Dancu, dar si cu vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantin.

Harta in timp real a traficului din Bucuresti poate fi consultata AICI.

La iesirea de la negocieri, un reprezentant al transportatorilor a precizat ca nu s-a semnat niciun acord, insa autoritatile au inteles cat de mari sunt problemele cu care se confrunta, asa ca vor cauta solutii in urmatoarea perioada.

Politele RCA, cu pana la 300% mai scumpe: Ce promisiune au obtinut transportatorii de la Guvern

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT desfasurarea protestului transportatorilor:

15.20: Protestul transportatorilor s-a incheiat. Politistii spun ca vor dirija circulatia, pentru ca sa nu existe blocaje sau incidente pana la iesirea din Bucuresti, transmite Digi 24.

14.50: Delegatia transportatorilor a iesit de la negocierile cu Guvernul si ASF. Unul dintre participanti a mentionat ca vicepremierul Vasile Dancu a realizat ca e vorba de o anomalie in legatura cu politele RCA si ca va discuta cu prim-ministrul Dacian Ciolos pe aceata tema dupa ce se va intoarce de la Bruxelles, potrivit Digi 24.

In esenta, transportatorii au cerut revenirea preturilor pentru asigurarea obligatorie la nivelul celor din 2014, dar si eliminarea supraaccizei la carburanti.

"Daca nu se vor tine de promisiuni in urmatoarele doua saptamani, atunci vom iesi din nou in strada", a punctat reprezentantul transportatorilor.

Totusi, protestatarii nu au obtinut niciun acord scris din partea ASF sau a Guvernului.

14.34: Realitatea Tv informeaza ca problema tarifelor RCA va fi dezbatuta de deputati, dar abia in 2016. Scumpirea politelor va intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru transporturi la inceputul anului viitor, cel mai probabil imediat dupa incheierea vacantei parlamentare.

14.04: Piata Victoriei este in continuare blocata de masinile transportatorilor, la fel ca si bd. Kiseleff, transmite Realitatea TV.

13.32: Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a explicat, intr-un comunicat de presa, ca "intelege ingrijorarile manifestate de catre industria transportatorilor rutieri si isi doreste un dialog cat mai transparent si constructiv cu reprezentantii acesteia, pentru a identifica posibile solutii de parteneriat si actiuni comune cu impact benefic pentru transportatori si societate".

Mai mult, UNSAR sustine ca obiectivul sau il reprezinta "stabilitatea industriei asigurarilor pe segmentul RCA" si sustin necesitatea implementarii unui cadru legislativ predictibil, clar si echitabil pentru toate partile implicate.

"UNSAR si companiile membre active in industria RCA vor continua sa participe activ la dialogul cu autoritatea reglementatoare, institutiile abilitate si reprezentanti ai asiguratilor, luand act de toate propunerile formulate pentru a contribui la procesul de reconsolidare si echilibrare a pietei asigurarilor obligatorii RCA", mai arata reprezentantii societatilor de asigurare.

Sursa: B1 TV

13.13: Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca transportatorii sunt indreptatiti sa protesteze in Piata Victoriei fata de scumpirea politelor RCA.

"Eu sunt total nemultumit de cum a lucrat ASF. Am inteles ca acum fac verificari. Cine i-a oprit sa faca inainte? Pentru ca nemultumirile existau. Faptul ca transportatorii au blocat Bucurestiul este din cauza ASF (...) Nu e corect ca s-a ajuns la situatia asta", a explicat liderul social-democrat, la sediul partidului.

12.43: Reamintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a transmis, miercuri, un comunicat pe tema politelor RCA, legat de un plan de actiuni pentru "normalizarea pietei asigurarilor auto obligatorii".

Reprezentantii institutiei au mentionat ca "pe langa actiunile de control inopinat declansate la toate cele noua societati de asigurare autorizate sa vanda polite RCA in vederea verificarii modului de determinare a tarifelor, ASF le-a solicitat deja asiguratorilor sa reconsidere formulele de calcul care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016 si asteapta, pana cel tarziu la 31 decembrie 2015, noi notificari cu tarifele recalculate pentru perioadele urmatoare", potrivit unui comunicat de presa.

12.40: Realitatea TV transmite ca la negocierile cu transportatorii se afla si reprezentanti ai ASF.

12.38: Seful Federatiei Operatorilor de Transport (FORT), Sorin Amarieni, a explicat ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a rezolva problemele de pe piata politelor RCA.

"Ar trebui sa ii cheme pe cei din ASF si sa ii intrebe ce au facut in tot acest timp. Am avut o intalnire, acum cateva zile, cu vicepresedintele Vorniceanu si cu directorii din ASF si am constatat ca oamenii sunt ca niste roze, nu au habar despre ce e vorba. Au ramas uimiti cand le-am descris abuzurile firmelor de asigurari. Cand i-am intrebat ce au controlat, nu au fost in stare sa imi spuna nimic", a explicat acesta, la Realitatea TV.

12.17: Gheorghe Stancescu, patronul unei firme de taxi, acuza ASF ca favorizeaza asiguratorii.

"De trei ani, de cand am intrat in acest domeniu, am vazut cum a crescut tariful RCA. In primul an de la infiintarea firmei am dat 600 de lei pentru o masina, in acest an a ajuns la 1.200, iar dupa noile discutii - la 2.200. Tot acest circ se datoreaza ASF-ului, care in loc sa tina cu noi, transportatorii, tine cu cei de la asigurari.

O parte din ce platim noi, cam 1 la suta, se duce catre ASF, catre acele salarii grase ale conducerii. In afara de asta, in momentul in care eu m-am confruntat cu a reusi sa repar o masina pe RCA am avut momente in care am asteptat si 6 luni ca sa mi se plateasca dauna", a mentionat protestatarul, la B1 TV.

12.01: Transportatorii au venit si cu pancarte, printre lozincile scrise fiind "Prima RCA - Plata Mafia", "Service-uri in faliment, ASF incompetent", "Demisia ASF", transmit televiziunile de stiri.

Sursa: B1 Tv

12.00: Guvernul informeaza intr-un comunicat de presa ca la Palatul Victoria vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Consultarii Publice, Violeta Alexandru si vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantin, discuta cu reprezentantii asociatiilor de transportatori si ai asociatiei de asiguratori. Initial, televiziunile de stiri sustineau ca la masa negocierilor se afla si ministrul de Transport, Dan Costescu.

11.57: In jur de 4.000 de masini si autovehicule de mare tonaj se afla in apropierea Palatului Victoriei, unde se afla sediul Guvernului. Insa reprezentantii transportatorilor sustin ca alte cateva mii de autovehicule sunt blocate pe Centura Capitalei.

"In jur de 4.000 - 5.000 de masini sunt blocate pe Centura, dar nu li se da voie sa vina. In momentul de fata aici (in Piata Victoriei - n.red.) avem in jur de 4.000 de masini", a declarat Doru Marian Crac, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport, relateaza Evenimentul Zilei.

11.53: Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) cere limitarea valorilor politelor RCA la maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"Concurenta este substantial restransa prin faptul ca doar 9 companii de asigurari sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sa activeze pe piata RCA, iar acestea au marit preturile cu 300% anual, desi daunalitatea anuala este de 27%", arata UNTRR.

Restrictii rutiere in centrul capitalei. Proteste ale transportatorilor.

Posted by Waze Romania on 16 Decembrie 2015

11.29: O defectiune la o garnitura de metrou a dat peste cap si traficul subteran, joi dimineata. Sute de pasageri au asteptat zeci de minute pe peroane. Metrorex a anuntat ca la ora 7.30, pe Magistrala 2, s-a defectat un tren la Aparatorii Patriei, care mergea pe sensul catre Pipera, informeaza Romania Tv. Circulatia a fost reluata, insa acest lucru a durat mai bine de un sfert de ora.

Adio trafic Bucuresti. poza via Matei Stoicescu

Posted by Cristi Dorombach on 17 Decembrie 2015

11.00: O delegatie a transportatorilor a fost invitata la Palatul Victoria pentru a discuta cu vicepremierul Vasile Dancu si cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

10.43: Un reprezentant al Politiei Romane a transmis, la B1 Tv, ca au existat cateva probleme in trafic, insa nicio strada nu a fost blocata, iar incepand de la ora 10.00, fluxul de masini s-a mai fluidizat.

10.30: Un manifestant a explicat ca la aceasta ora se afla in jur de 3-4000 de camioane, masini si autobuze in Piata Victoriei, cu toate ca se anuntasera peste 7.000.

Motivul? "O parte sunt blocate in alte zone ale Bucurestiului, iar unii soferi de camioane se afla inca pe Centura, pentru nu li s-a dat voie sa intre in Capitala", a mentionat acesta.

Sursa: B1 Tv

10.19: Un alt reprezentant al transportatorilor a explicat si motivele pentru care au iesit in strada.

"Protestam fata de cresterea exagerata a politelor RCA - acest lucru s-a intamplat in ultimul an si am inteles ca se pregateste o noua scumpire, de 200-300 la suta. Cum putem plati pentru un autobuz 3.000 de euro, cand noi executam transport de persoane, asa ca nu putem creste pretul biletelor de pe o zi pe alta?

De asemenea, cerem eliminarea supraaccizei la carburant. E un sistem aberant. (...) Noi suntem priviti ca niste dusmani, nu ca parteneri. Autoritatile nu iau in considerare absolut nimic din ce le propunem", a mentionat un alt reprezentant al transportatorilor, pentru B1.

10.07: "Am fost invitati la discutii de catre ministrul de Dialog Social, dar sincer nu am venit aici sa discutam cu domnia sa. Noi vrem sa stam de vorba cu premierul, cu vicepremierul, cu ministrul Transporturilor, cu Valeriu Zgonea (presedintele Camerei Deputatilor - n.red.), daca ASF e in curtea domniei sale", a explicat unul dintre organizatorii protestului, intr-o interventie la B1 Tv.

9.30: Se circula pe doua benzi din Piata Victoriei spre Piata Romana si catre Bulevardul Aviatorilor. Bulevardul Kiselef e blocat intre Piata Victoriei si Arcul de Trimunf, iar intre Arcul de Triumf si Piata Presei se circula doar pe doua benzi.

9.00: Protestul a inceput, iar transportatorii sosesc in zona Victoriei. Sunt asteptati in jur de 7.000 de manifestanti, care vor veni cu masini personale, taxiuri, tiruri sau autobuze.

Buna dimineata!

Posted by Miriam M. Serbanescu on 16 Decembrie 2015

Transportatorii, a doua zi de proteste

Este a doua zi consecutiva de proteste. Marti, transportatorii au venit fara masini, insa rezultatul acestui demers a fost unul slab.

"Avand in vedere faptul ca in urma discutiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesita o perioada indelungata, UNTRR a depus o solicitare prin care, in mod exceptional, a cerut emiterea unei ordonante de guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediata de la 1 ianuarie.

Aceasta ar trebui sa limiteze valorile asigurarilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de marfuri si persoane care fac transporturi rutiere internationale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local si la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme", au transmis, marti, reprezentantii transportatorilor, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ei sustin ca reprezentantii Ministerului de Finante s-au angajat ca, cel tarziu in cursul zilei de joi vor analiza si vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, conform solicitarilor.

Restrictii de trafic

Protestatarii pot intra in Piata Victoriei pana la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea b-dul Aviatorilor, Soseaua Kiseleff, b-dul Ion Mihalache, strada Buzesti, Calea Victoriei, intersectia b-dul Lascar Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara, cu pastrarea unei zone de siguranta de latime de 1,5 metri, pe aliniamentul cuprins intre intersectia strada Paris cu b-dul Aviatorilor si intersectia b-dul Lascar Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara.

"Protestul va avea loc joi, 17 decembrie, intre orele 09:30-15.00, in Piata Victoriei. Intre orele 05:00 si 7:00 va avea loc afluirea participantilor din afara Bucurestiului, iar intre orele 07:00 - 9:30 a celorlalti participanti. Protestatarii vor elibera zona intre orele 15:00 - 17:00", se arata intr-un comunicat transmis de Primaria Municipiului Bucuresti.

Restrictii de trafic in Bucuresti. Sursa: Digi 24

Sursa citata anunta si restrictii de circulatie pentru buna desfasurare a manifestatiei.

Traficul din Bucuresti va fi un cosmar joi: Un protest al transportatorilor blocheaza tot

Astfel, circulatia rutiera va fi restrictionata, joi, incepand cu ora 05:00, pe Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere (zona Centrala-Mediana, gradual, in functie de sosirea participantilor), permitandu-se permanent circulatia pe ambele sensuri ale strazii Arh. Ion Mincu.

"In cazul in care va fi necesar, se va restrictiona traficul si pe strada Paris si breteaua care leaga b-dul Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei. Circulatia in Piata Victoriei va fi resistematizata incepand cu ora 05:00, prin asigurarea traficului rutier pe doua benzi de circulatie pe sens, in fata Guvernului Romaniei, intre B-dul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascar Catargiu, asigurandu-se circulatia pe Calea Victoriei, b-dul Ion Mihalache, strada Buzesti si b-dul Lascar Catargiu", se arata in comunicat.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#protest transportatori Bucuresti, #restrictii trafic protest Bucuresti, #trafic protest Bucuresti, #protest Bucuresti , #RCA