Protest masiv al transportatorilor fata de scumpirea RCA: Guvernul sa se implice de urgenta

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 17:35
4131 citiri
Protest masiv al transportatorilor fata de scumpirea RCA: Guvernul sa se implice de urgenta
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) a solicitat Primariei Municipiului Bucuresti aprobarea desfasurarii unui miting de protest fata de lipsa de masuri ale autoritatilor fata de piata RCA, in conditiile in care scumpirea acestor polite pot duce la falimentul afacerilor din acest sector.

Transportatorii au cerut ca mitingul sa aiba loc in 15 decembrie, la ora 10.00, in Piata Constitutiei, potrivit unui comunicat al UNTRR.

Mai mult, acestia au cerut noului ministru de Finante, Anca Dana Dragu Paliu, sa ia masuri urgente pentru a echilibra piata RCA.

"Avand in vedere situatia exceptionala in care s-a ajuns, solicitam ca masura exceptionala stabilirea unor tarife fixe de RCA de maximum 5.000 de lei pentru camioane si autocare, similar cu sistemele din alte tari.

Asociatiile transportatorilor rutieri de marfa si persoane din Romania solicita masuri de urgenta pentru stoparea cresterii accelerate si nejustificate a primelor RCA, avand in vedere ca autoritatea de reglementare (ASF - n.red.), de-a lungul timpului, nu si-a exercitat rolul de arbitru corect si impartial al pietei de asigurari", se arata in scrisoarea adresata ministrului de Finante.

Transportatorii au avertizat-o pe Dragu ca daca Guvernul nu se implica de urgenta in rezolvarea acestei probleme atunci vor fi organizate proteste.

Anuntul facut de ASF

Protestul transportatorilor va avea loc in ciuda faptului ca ASF a anuntat ca va efectua in decembrie mai multe controale la companiile de asigurari, dupa ce acestea au notificat autoritatea in ultimele doua luni ca vor majora tarifele la politele RCA, preturile urmand sa fie de 4-5 ori mai mari in unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.

"Aceste controale, efectuate in colaborare cu echipe de actuari, vor urmari acuratetea datelor si informatiilor folosite in fundamentarea tarifelor, justificarea criteriilor de segmentare adoptate, compararea datelor cu perioadele anterioare, comparabilitatea si influenta in cresterea/descresterea tarifelor in raport cu despagubirile platite si impactul asupra calculului tarifelor in ceea ce priveste nedeclararea/neinregistrarea la timp a tuturor daunelor", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din 26 noiembrie.

Cine ar putea da o groaza de bani pe politele RCA in 2016 - Decizia luata de ASF

Avertismentul transportatorilor

Daca in 2013, cotatiile uzuale RCA erau sub 1.000 de euro/autovehicul de transport marfuri sau persoane, iar cele exceptionale erau de 3.000 de euro/autovehicul, in 2015 cotatiile uzuale RCA pentru vehiculele de transport marfuri si persoane au trecut de 3.000 de euro/vehicul si au aparut in piata cotatii de peste 100.000 de lei RCA/autovehicul.

"Daca astazi cotatiile exceptionale au ajuns sa egaleze pretul unui camion utilizat, in acest ritm de crestere cu 100% anual, in 5 ani costul RCA va egala pretul unui camion nou de 96.000 euro, iar cotatiile exceptionale vor fi peste orice masura", a avertizat UNTRR.

Guvernul, somat sa ia actiuni in privinta RCA: Vom plati sume astronomice in 2016?

In Romania sunt circa 30.000 de firme de transport marfuri care opereaza aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5 tone transport contra cost si in cont propriu, dar si peste 4000 de firme de transport calatori care opereaza circa 35.000 de autobuze si autocare de peste 1+8 locuri pentru transport contra cost si in cont propriu, in domeniu lucrand circa 400.000 de angajati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#protest transportatori scumpire RCA, #protest transportatori RCA, #transportatori RCA , #RCA