Protestul transportatorilor de joi ar putea fi anulat

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 10:04
2662 citiri
Protestul transportatorilor de joi ar putea fi anulat
Foto: Arhiva Ziare.com

Transportatorii ar putea renunta la protestul programat pentru joi in Capitala - care ar bloca mai multe artere si ar ingreuna considerabil traficul auto - dupa ce, miercuri dimineata, au purtat discutii la Guvern despre modificarea Legii RCA.

La consultarile de astazi au participat pe de o parte reprezentanti ai transportatorilor, iar pe de alta parte specialisti din Guvern si de la Consiliul Concurentei.

Presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a declarat, dupa negocierile de la Palatul Victoria, ca transportatorii sunt in principiu de acord cu ordonanta de guvern pentru schimbarea Legii RCA, care vine cu modificari in favoarea soferilor si care ar urma sa fie adoptata in sedinta Executivului de astazi.

Totusi, Hagiu a spus ca nu anunta inca anularea protestului, pentru ca nu poate vorbi in numele tuturor colegilor sai. Trebuie sa existe in prealabil o consultare cu filialele din tara, iar anuntul va fi facut in jurul orelor 17:00-18:00, a mentionat el.

"Nu e corect sa iesim cu un astfel de mesaj de la Guvern si sa luam decizii fara sa ne consultam cu membrii din tara. Filialele patronatelor trebuie sa faca o analiza pentru a stabili daca sunt de acord cu modificarile", a precizat seful FORT.

Una dintre noutatile OUG este stabilirea unui tarif de referinta, insa doar pentru sase luni, iar aceasta perioada determinata ii nemultumeste pe transportatori.

"Noi trebuie sa convingem Parlamentul (ca tariful de referinta - n.red.) sa nu ramana valabil doar sase luni, ci pana cand n-or mai exista asigurari obligatorii pe planeta asta", a spun Augustin Hagiu.

"Eu voi cere personal, in numele FORT, demisia presedintelui ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara - n.red.) azi, azi trebuie sa zboare din scaun, sa vina un om cu decenta care sa construiasca un tarif de referinta corect, care sa ramana de acum incolo", a continuat liderul transportatorilor.

Discutiile de la Guvern vin dupa ce Legea RCA a fost votata, marti, in Senat, cu o zi inainte ca in sedinta de guvern sa se discute despre o ordonanta de urgenta pe aceasta tema. Actul normativ urmeaza sa fie trimis in Camera Deputatilor, care e for decizional.

Senatorii au adoptat si cateva amendamente, potrivit Digi 24, astfel ca exista unele schimbari majore fata de actuala legislatie:

  • varsta nu mai e un criteriu in stabilirea pretului, ci se va tine cont doar de istoricul soferului;
  • Cartea Verde e necesara doar daca iesi din tara;
  • se impune tariful de referinta;
  • polita RCA se va plati in rate si pe perioade mai mici de 6 luni.

Proiectul se afla in Senat din luna mai, insa in ultima saptamana lucrurile s-au miscat pe repede-inainte. Asta in conditiile in care transportatorii au amenintat ca joi vor organiza un amplu protest in Capitala si in tara daca autoritatile nu iau masuri pentru a opri scumpirea RCA.

Guvernul ar trebui sa aprobe, miercuri, o ordonanta de urgenta tot pe tema RCA, care are prevederi similare.

Afla tot ce contine ordonanta de urgenta a Guvernului

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#protest transportatori RCA, #modificari Lege RCA , #RCA