Romanii au platit cel mai mic pret la gaze

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 20:37
1683 citiri
Romanii au platit cel mai mic pret la gaze

Romanii au platit cel mai mic pret la gaze din UE in prima jumatate a anului 2009, dar un pret putin mai mare la energia electrica decat in Bulgaria, Estonia si Lituania in aceeasi perioada.

Costurile comparative suportate atat de catre consumatorii individuali (gospodarii), cat si de catre cei industriali au fost publicate de catre oficiul european de statistica, Eurostat, in urma cu cateva zile.

I. Pretul gazelor naturale este cel mai mic din UE atat la nivelul consumatorilor individuali, cat si la nivelul consumatorilor industriali.

Danemarca se plaseaza la cealalta extrema a clasamentului. Astfel, gospodariile romanesti platesc in medie 8,11 euro pe GJ la gaze, adica jumatate din pretul mediu in UE-27. Consumatorii industriali obtin un pret preferential mediu de 6,48 euro pe GJ, adica 65% din media europeana.

Avantajul romanilor vine din nivelul cel mai redus al pretului de baza, dar si din cea mai drastica diminuare a acestuia in UE, de -12%, in prima jumatate a anului 2009 fata de aceeasi perioada din anul 2008, la nivelul consumatorilor individuali. La cealalta extrema sta Letonia, unde preturile la gaze au crescut cu 67% in aceeasi perioada. Consumatorii industriali suedezi s-au bucurat de cea mai ampla reducere a preturilor la gaze ( cu -24%), urmati de cei romani (cu -17%).

Din perspectiva ponderii impunerii fiscale:

- de 35% din pretul gazului consumat de catre persoanele fizice, Romania este al patrulea stat in UE;

- ponderea de 21% din pretul gazului consumat de catre producatorii

industriali, Romania este al doilea stat in UE.

II. Pretul platit la energie electrica de consumatorii individuali romani

este in medie de 9,76 euro pe 100 kWh, adica 59% din pretul mediu in UE-27. Consumatorii industriali obtin un pret preferential mediu de 8,11 euro pe 100 kWh, adica 77% din media europeana.

Avantajul romanilor vine tot din nivelul redus al pretului de baza, dar usor mai mare decat in Bulgaria, Estonia si Lituania, dar si dintr-o diminuare semnificativa a acestuia, de -8%, in prima jumatate a anului 2009 fata de aceeasi perioada din anul 2008 la nivelul consumatorilor individuali. La cealalta extrema sta tot Letonia, unde preturile la energie electrica au crescut cu 25% in aceeasi perioada. Consumatorii industriali ciprioti s-au bucurat de cea mai ampla reducere a preturilor la energie electrica (cu -17%), urmati de cei romani (cu -8,5%).

Din perspectiva ponderii impunerii fiscale:

- de 16,6% din pretul energiei electrice consumate de catre persoanele

fizice, Romania este al 11-lea stat in UE, iar

- ponderea de 0% din pretul energiei electrice consumate de catre

producatorii industriali, Romania este una dintre cele 5 state europene care

percep taxe zero la acest capitol.

Remarc insa ca spre deosebire de Romania, bulgarii au ales sa apese puternic pedala convergentei preturilor cu cele europene:

- la gazele naturale preturile producatorilor industriali au crescut

cu 53%, iar la consumatorii individuali cu 33%;

- la energie electrica preturile au crescut producatorilor industriali

cu 15,5%, iar la consumatorii individuali cu 16%.

Andreea Paul Vass

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#romani pret gaze, #pret mic gaze romani, #gaze Uniunea Europeana , #RCA