Romanii, cobaii Europei?

Marti, 09 Martie 2010, ora 12:07
8877 citiri
Romanii, cobaii Europei?
Foto: Arhiva

Initium - un termen care a aruncat in aer lumea medicala din Romania si forumurile de specialiate. Este o substanta chimica folosita pentru culturi de cartofi, rosii, ceapa, castraveti si vita de vie.

Romania este singura tara din lume care a decis sa-l foloseasca. Folosirea Initium in Romania a fost anuntata de firma germana BASF prin intermediul unui comunicat, la inceputul lui ianuarie 2010. Substanta este un igredient activ care face parte din Codex Alimentarius, un pachet de norme care trebuie respectate de toate statele semnatare.

Denumirea Codex Alimentarius provine din limba latina si se traduce prin codul produselor alimentare. Reprezinta o colectie de standarde alimentare adoptate la nivel international, care are ca scop declarat protectia sanatatii consumatorilor si asigurarea practicilor corecte in comertul alimentar.

Codex Alimentarius cuprinde standarde pentru toate alimentele, fie ele preparate, semipreparate sau crude, si pentru distributia catre consumator, prevederi in ceea ce priveste igiena alimentara, aditivi alimentari, reziduuri de pesticide, factori de contaminare, etichetare si prezentare, metode de analiza si prelevare.

Neoficial, conform cercetatorilor care combat "Codex Alimentarius", folosirea produselor cu initium sporeste cu pana la 65% rata riscului de cancer de colon. Initium este o substanta care intra rapid in combinatii chimice, devenind reziduala in organism. De pilda, 1 mg de initium intrat in organism o singura data se elimina in aproape un an.

Romania a trimis deja formularele de inscriere si aderare la Codex in ultimile zile ale anului trecut, iar, din iulie 2010, dupa intalnirea de la Roma, va incepe implementarea proiectului, prima etapa prevazand plantele modificate genetic, precum si normativele aditivilor alimentari.

Dupa cum afirma dr. Klaus Fabritius, biolog principal la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti, citat de Ecolife, in lunile septembrie si octombrie 2009, ISP a acordat avizul sanitar pentru produsele omologate Orvego si Enervin, ambele continand substanta activa "initium".

Fabritius a declarat ca a "avizat produsele in baza studiilor toxicologice efectuate in laboratoarele acreditate din Germania, care au evidentiat ca substanta activa initium nu prezinta pericol din punct de vedere toxicologic. De asemenea, testele au aratat ca produsul nu se acumuleaza in organism si este eliminat in 48 de ore".

Pe de alta parte, insa, aceeasi sursa citeaza un specialist nutritionist si directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care afirma ca initiumul este "un poluant, care are efecte adverse in momentul in care ajunge in organism prin intermediul alimentelor".

Iulian Urban: "Cineva a luat foarte multi bani"

Impotriva folosirii Initium in Romania a fost lansata si o petitie online, initiata de senatorul PD-L Iulian Urban, care a fost semnata deja de peste 36.000 de utilizatori de Internet.

"Daca lucrurile vor merge la fel, adica Parlamentul nu vrea sa faca nici un fel de demers pe aceasta tema, mai mult ca sigur ca vom face, impreuna cu mai multe ONG-uri, o plangere penala si o sa cerem Parchetului sa investigheze aceasta situatie. Pentru ca una este sa testezi niste substante care se pot dovedi nocive pentru sanatate, fara sa ai acordul populatiei, alta este ca aceste testari se fac pe bani multi, foarte multi.

Ori, in momentul in care Romania este prima tara care se arunca sa testeze substante nocive, in mod evident cineva a luat si foarte multi bani. Pe noi, romanii, nu ne intereseaza ca bobul de strugure sa fie la fel de mare ca cel din Franta, pentru ca noi avem 70 la suta din suprafata tarii necultivata", a declarat senatorul Iulian Urban pentru Ziare.com.

De altfel, Urban, care este si presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, a inceput o lupta impotriva Initium inca de anul trecut. A cerut initierea unei comisii parlamentare de ancheta in legatura cu testarea acestei substante in Romania.

"Nu am primit un raspuns pentru ca eu am adresat cererea catre Comisia pentru Agricultura din Senat si acolo probabil ca, avand in vedere ca testarile s-au facut in Romania clandestin, inca din 2007, s-a schimbat ceva in constiinta senatorilor din PSD si PNL din comisia de Agricultura, care au decis sa puna cererea mea intr-un sertarel undeva. E o moda acum in Senatul Romaniei, vine o cerere de la un senator sau de la un grup parlamentar si o pui la sertar, ca tu esti stapan", ne-a declarat Urban, facand referire la cererea de destituire a lui Mircea Geoana de la sefia Senatului.

Insa, potrivit blogului sau, Iulian Urban a primit un raspuns, de la Ministerul Agriculturii, la interpelarea sa legata de Initium. Senatorul a aflat cu surprindere ca pesticidul Initium este testat, inca din 2007 in Romania, cercetarile fiind realizate la Institutul Gheorghe Inescu Sisesti, aflat in subordinea Academiei Agricole si Silvice.

"De la Ministerul Agriculturii am primit un raspuns care spune ca se testeaza din 2007. Eu, ca platitor de taxe si impozite, nu vreau sa se testeze ceva in Romania fara ca macar sa stiu. Sau, daca se intampla, sa-mi spuna care sunt produsele tratate chimic cu substante nocive, sa vedem cine le mai cumpara. Aceasta secretomanie mi se pare criminala", a mai adaugat senatorul PD-L. Potrivit spuselor sale, Initium se foloseste la ora actuala pe culturi de vita de vie, informatie dezmintita insa de Ministerul Agriculturii.

Ministerul Agriculturii: recoltele nu s-au comercializat

Potrivit raspunsului remis Ziare.com la solicitarea de informatii, Ministerul Agriculturii precizeaza ca, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, in Romania au fost omologate in anul 2009, pentru utilizare in agricultura, doua produse cu actiune fungicida, pe baza de initium (susbtanta activa aflata in evaluare la nivelul Uniunii Europene): ORVEGO (300 g/l initium si 225 g/l dimetomorf) si ENERVIN (12 % initium si 44 % metiram) ale companiei BASF SE, Germania.

"In perioada 2007 - 2008 produsele au fost testate, dar recoltele obtinute de pe suprafetele tratate in vederea testarii produselor nu s-au comercializat, conform informatiilor furnizate de institutele de cercetare agricola, singurele care deruleaza acest tip de activitate", ne-a raspuns Ministerul Agriculturii. Cu toate acestea, cele doua produse care contin Initium au fost omologate, pentru o perioada de trei ani.

Desi compania germana BASF anunta, la inceputul anului, cu mandrie, ca Romania este prima tara din lume care a autorizat Initium, reprezentantii Ministerului Agriculturii sustin ca, "potrivit declaratiei producatorului BASF SE, produsele mentionate anterior nu vor fi comercializate in anul 2010 in Romania". Cu alte cuvinte, anul acesta nu vom manca alimente toxice. Dar anul viitor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Initium Romania, #pesticide toxice fructe legume, #Codex Alimentarius, #alimente modificate genetic Romania , #RCA