Romanii pierd peste 30% din energia termica

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 17:25
2196 citiri
Romanii pierd peste 30% din energia termica

Peste 30% din energia termica furnizata consumatorilor din Romania se pierde, din cauza neimplementarii sistemului individual de contorizare.

Declaratia a fost facuta de catre Lucian Feodorov, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare a Utilitatilor (ANPSC), informeaza NewsIn.

"In ciuda faptului ca Romania ar trebui ca pana in luna septembrie 2009, conform unei directive a CE privid eficientizarea consumului de energie, sa adopte obligativitatea implemetarii sistemului individual de contorizare, in momentul de fata, la noi in tara doar 50% din populatie are instalata repartitoare de costuri", au declarat reprezentantii ANPSC.

Acestia au precizat ca nerationalizarea fluxului de energie termica, in functie de nevoi, duce la pierderi de peste 30 % din totalul agentului termic furnizat.

"Intr-un bloc de locatari care nu are implementat un sistem de contorizare a agentului termic se consuma cu 30,7% mai multa energie termica, procent ce reprezinta risipa", a afirmat Feodorov.

Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste nivelul de instalare a repartitoarelor de costuri, conform ANPSC. Astfel, daca in Bulgaria, Cehia sau Germania tot agentul termic este contorizat la nivel de locuinta, in tara nostra doar jumatate din populatie beneficiaza de acest sistem.

Sistemul de contorizare individuala presupune instalarea unui contor de energie termica la scara blocului, urmata de instalarea pe fiecare calorifer din imobil a sistemului format din repartitor electronic de cost si a robinetului termostatat.

Membrii Asociatiei au precizat ca directiva europeana care se refera la eficientizarea consumului de energie termica trebuia adoptata initial odata cu intrarea Romaniei in spatiul comunitar, insa tara nostra a obtinut amanarea adoptarii masurii pentru septembrie 2009.

#Romania, #energie termica, #pierderi , #RCA