Romanii pierd peste 30% din energia termica

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 17:25
2242 citiri
Romanii pierd peste 30% din energia termica

Peste 30% din energia termica furnizata consumatorilor din Romania se pierde, din cauza neimplementarii sistemului individual de contorizare.

Declaratia a fost facuta de catre Lucian Feodorov, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare a Utilitatilor (ANPSC), informeaza NewsIn.

"In ciuda faptului ca Romania ar trebui ca pana in luna septembrie 2009, conform unei directive a CE privid eficientizarea consumului de energie, sa adopte obligativitatea implemetarii sistemului individual de contorizare, in momentul de fata, la noi in tara doar 50% din populatie are instalata repartitoare de costuri", au declarat reprezentantii ANPSC.

Acestia au precizat ca nerationalizarea fluxului de energie termica, in functie de nevoi, duce la pierderi de peste 30 % din totalul agentului termic furnizat.

"Intr-un bloc de locatari care nu are implementat un sistem de contorizare a agentului termic se consuma cu 30,7% mai multa energie termica, procent ce reprezinta risipa", a afirmat Feodorov.

Romania se claseaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ce priveste nivelul de instalare a repartitoarelor de costuri, conform ANPSC. Astfel, daca in Bulgaria, Cehia sau Germania tot agentul termic este contorizat la nivel de locuinta, in tara nostra doar jumatate din populatie beneficiaza de acest sistem.

Sistemul de contorizare individuala presupune instalarea unui contor de energie termica la scara blocului, urmata de instalarea pe fiecare calorifer din imobil a sistemului format din repartitor electronic de cost si a robinetului termostatat.

Membrii Asociatiei au precizat ca directiva europeana care se refera la eficientizarea consumului de energie termica trebuia adoptata initial odata cu intrarea Romaniei in spatiul comunitar, insa tara nostra a obtinut amanarea adoptarii masurii pentru septembrie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#Romania, #energie termica, #pierderi , #RCA