Romanii platesc cu cardul o data la doua luni

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 16:06
1594 citiri
Romanii platesc cu cardul o data la doua luni

Romanii fac in medie o plata la comercianti prin card o data la doua luni, numarul de tranzactii pe baza de card crescand in 2009 cu 2%, adica pana la 13%, sustine directorul general al Visa Europe pentru Romania, Catalin Cretu.

Conform datelor Visa Romania, un roman face 6,2 tranzactii de plata prin card pe an, insa estimarile arata o crestere a numarul de folosiri in anul 2010.

"Proportia platilor prin card in totalul tranzactiilor prin card a ajuns la 13%, in crestere cu doua puncte procentuale comparativ cu anul trecut. Pentru 2010, estimam ca in Romania ritmul de crestere se va imbunatati, dar va fi in continuare sub avansul inregistrat pana in 2008, de 3-4 puncte procentuale, in contextul in care si criza a avut un impact asupra pietei de profil", a afirmat Cretu, citat de Capital.

Principalul motiv pentru care numarul de folosiri a cardului in tara noastra este atat de mic este mentalitatea romanilor care prefera cu precadere platile in numerar.

Mai mult, criza a redus plata medie la 40 de euro. Cardul de debit a fost cel mai rezistent la criza, iar numarul de tranzactii la POS-uri prin aceste instrumente a continuat sa inregistreze cea mai mare crestere.

"In conditii de criza putem observa ca plata medie cu cardul a scazut de la 50 de euro in 2008 la sub 40 de euro in acest an. Cand scade atat de puternic valoarea medie tranzactata, te uiti la numarul de plati, care a continuat sa creasca. Astfel, si valoarea totala a tranzactiilor a continuat sa creasca", a mai spus Cretu.

Reprezentantul Visa considera ca nu exista o singura cauza pentru aceasta evolutie a numarului de carduri de credit si nu se poate spune ca aceste produse s-au redus pentru ca lumea nu a mai putut sa plateasca.

La sfarsitul lunii septembrie in tara noastra erau 2,2 milioane de carduri de credit si 10,5 -10,6 milioane de carduri de debit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#plata card, #carduri romani, #tranzactii card , #RCA