Ziare.com

Romanii vor plati taxe mai mari pentru depozitarea deseurilor, din 2010

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 20:05

   

Romanii vor plati taxe mai mari pentru depozitarea deseurilor, din 2010
Primariile vor trebui sa reduca, din iulie 2010, cantitatea deseurilor colectate si depozitate incorect la nivel local, in caz contrar urmand sa fie obligate sa plateasca amenzi uriase care se vor rasfrange in taxe mari impuse contribuabililor, a declarat, marti, ministrul Mediului, Attila Korodi.

Romania va intra din iulie 2010 sub incidenta obligatorie a unei directive europene care vizeaza protectia mediului prin colectarea in mod selectiv si depozitarea gunoaielor doar in locuri special amenajate.

Pentru a reduce cantitatile de gunoaie depozitate la intamplare, in natura, Comisia Europeana (CE) a stabilit penalitati foarte mari pe care autoritatile locale vinovate, respectiv cetatenii, vor trebui sa le achite in acest caz.

Romanii produc, in medie, 364 milioane tone de deseuri pe an, din care 8,14 milioane tone reprezinta deseuri municipale, 20.000 tone sunt deseuri medicale, iar restul reprezinta gunoaie provenite din industrie, in special din minerit, a mai spus Korodi.

Desi, in prezent, deseurile rezultate din activitatea miniera sunt cele mai multe - 90% din cele 355 milioane tone de deseuri industriale - Romania nu are posibilitatea sa le recicleze si cu atat mai putin sa le valorifice, ele fiind depozitate in halde de steril si iazuri de decantare.

"Sterilul ar putea fi folosit pentru constructia de drumuri sau cai de acces, insa operatorii locali au o foarte mare reticenta in ce priveste folosirea acestuia", a precizat ministrul Korodi.

Din totalul deseurilor municipale, Romania a reciclat anul trecut 28%, incadrandu-se in tinta pe care o avea de indeplinit, potrivit angajamentelor luate fata de Uniunea Europeana (UE).

Gestionarea deseurilor ar putea sa fie mai eficienta prin crearea la nivelul tuturor administratiilor locale a unor parteneriate public-private, a concluzionat ministrul mediului, care doreste sa nu mai vada "ca sunt aruncate in natura deseuri ce pot fi valorificate".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1658 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania ,o Tzara curata ?

Cantitatea de deseuri,municipale,de persoana,in medie pe an,in UE este de 518Kg.In Romania,conform articolului de mai sus sunt 375Kg.deseuri/an de persoana.Concluzia ce se trage din articol:Romania este foarte curata.Realitatea este cu totul alta.De la intrarea in Tzara vezi numai gunoaie de o parte si de alta a schoselelor, a Riurilor,in parcari,peste tot gunoaie de tot felul si care adunate depasesc cu mult cele 518Kg/an.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor