Semnal de alarma: Fructele romanesti, in pericol de disparitie

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 13:45
3727 citiri
Semnal de alarma: Fructele romanesti, in pericol de disparitie

Productia de fructe autohtone este intr-o scadere continua. Anul acesta, s-au copt doar 10%-15% din potentialul de productie de visine, cirese, caise si prune timpurii. Asta si din cauza temperaturilor scazute din martie.

Romanii consuma foarte putine fructe si legume comparativ cu media Uniunii Europene, conform Eurostat.

In tara noastra s-au consumat in medie intre 2005 si 2007 putin peste 40 de kilograme de fructe si legume proaspete pe an, adica aproximativ jumatate din media Uniunii Europene.

O cauza importanta a consumului redus este declinul continuu al sectorului horticol din Romania, dupa 1989, se arata intr-o analiza realizata de "Jurnalul National".

"La ora actuala, Romania mai asigura din productia proprie circa 15% din necesarul de fructe. Marul si prunul merg destul de bine, dar in rest imbatrinirea livezilor, retrocedarile, care au facut ca multe unitati sa fie parasite, si-au pus amprenta. Sectorul este intr-un declin puternic si doar o strategie de plantare a aproximativ 1.000 de hectare de pomi pe an ar mai salva situatia", a declarat Aurel Tanase, directorul general al Interprofesionalei de Legume si Fructe din Romania.

Printre cele mai afectate fructe sunt ciresele, a caror productie a scazut de la 5.000-6.000 de tone inainte de 1989 la sub 1.000 de tone in prezent.

Productia de fructe a scazut de la 1,6 milioane de tone in 2005, la 1,5 milioane in 2006, iar in 2007 a ajuns la 1 milion de tone.

Punerea pe picioare a unei livezi este destul de costisitoare. Doar un hectar de pomi fructiferi costa de la 20.000-25.000 pana la 30.000-35.000 de euro (o livada intensiva cu irigatii prin picurare), costuri la care se pot adauga inca 10.000 de euro pentru plasa antigrindina si antipasari.

O alta problema este lipsa unei autoritati care sa vegheze la calitatea produselor puse pe piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#fructe, #disparitie, #consum, #cirese, #pret, #livezi , #RCA