Transportatorii critica proiectul de lege legat de RCA: Tarifele nu vor scadea!

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 18:27
3304 citiri
Transportatorii critica proiectul de lege legat de RCA: Tarifele nu vor scadea!
Foto: Arhiva Ziare.com

Transportatorii resping noul proiect de lege legate de tarifele RCA, pe motiv ca nu va determina o reducere a preturilor pe acest segment si acuza ca a fost redactat doar in interesul companiilor de asigurari.

"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) respinge noul proiect de lege privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule, inaintat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la Parlament si Ministerului Finantelor Publice, deoarece in forma actuala nu conduce la o reducere a preturilor pe segmentul RCA si presupune doar obligatii pentru asigurati, atat persoane fizice, cat si juridice, fiind redactat numai in interesul companiilor de asigurari.

Inca din luna octombrie a anului trecut, UNTRR a prezentat ASF polite RCA incheiate de companiile de transport, unde se puteau observa cresteri de pana la 300% comparativ cu politele precedente, lucru confirmat si de Consiliul Concurentei in urma anchetei realizate in cadrul companiilor de asigurari: in perioada iunie 2015 - ianuarie 2016, tarifele RCA pentru transportul de marfa au crescut intre 19% - 183%, iar pentru transportul de persoane cresterile au ajuns la 226%", se arata in comunicatul UNTRR remis Ziare.com.

Transportatorii, nemultumiti in continuare de tarifele RCA: Ameninta cu noi proteste de amploare

Aceasta asociatie ce reprezinta interesele transportatorilor a aratat ca o modalitate de scadere a tarifelor RCA este aceea in care toate autovehiculele din Romania ar fi asigurate RCA, urmand ca prima medie pentru vehiculele comerciale sa scada la 1.100 de euro, in timp ce prima medie pentru autoturisme s-ar reduce la 95 de euro.

"Cresterea gradului de cuprindere in asigurarea RCA a tuturor autovehiculelor s-ar putea realiza prin verificarea politelor RCA cu ajutorul camerelor de supraveghere CNADNR - numerele de inmatriculare citite de aceste camere se vor exporta periodic catre ASF, unde se vor compara cu baza de date existenta si va presupune sanctionarea celor care nu au asigurare.

Reducerea fraudei pe segmentul RCA s-ar putea realiza prin masuri administrative la emiterea politelor RCA, respectiv conexiunea la baza de date a DRPCIV/RAR, dupa sistemul existent si functional utilizat la emiterea rovinietelor, vehiculul fiind identificat pe baza unicitatii numarului de inmatriculare si a seriei de sasiu. In urma identificarii vehiculului in baza de date a DRPCIV/RAR, seria de sasiu este completata in mod automat in aplicatie", arata UNTRR.

Protest cu mii de masini si camioane la Guvern: Ce promisiuni au primit transportatorii (Foto&video)

Totodata, asociatia considera ca elaborarea unui ghid de vatamari corporale ar putea conduce la reducerea tarifelor la asigurarile RCA.

Ce spune ASF despre proiectul de lege

ASF a anuntat, joi, ca a inaintat un proiect de lege legat de RCA in Parlament si la Ministerul Finantelor, intr-un comunicat publicat pe site.

"In esenta, proiectul de lege propus are in vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, in baza caruia sunt stabilite conditiile generale si particulare ale acoperirii unei asigurari RCA.

Astfel, proiectul reglementeaza persoanele care au obligatia sa incheie contracte RCA si exceptiile de la aceasta obligatie, limitele teritoriale de acoperire, limitele de raspundere, riscurile acoperite si excluderile, elemente privind stabilirea si plata despagubirilor, facilitatile si penalizarile aplicabile asiguratilor si asiguratorilor, organizarea si functionarea Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ca fond national de protectie, organism de plata a despagubirilor, centru de informare si organism de compensare", au explicat reprezentantii ASF.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#proiect lege tarife RCA, #proiect lege preturi RCA, #scadere pret RCA, #crestere pret RCA, #pret RCA 2016, #rca 2016 , #RCA