Vicepresedintele ASF: Vinovatii pentru criza preturilor RCA sunt la conducerea institutiei - UPDATE

Joi, 15 Septembrie 2016, ora 11:29
4067 citiri
Vicepresedintele ASF: Vinovatii pentru criza preturilor RCA sunt la conducerea institutiei - UPDATE

Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Mircea Ursache sustine ca vinovatii pentru criza RCA se afla la conducerea institutiei si trebuie sa fie trasi la raspundere.

Totusi, el nu a numit persoanele din ASF care ar fi responsabile pentru situatia in care au ajuns soferii din cauza cresterii pretului la politele auto obligatorii.

"E normal ca aceia care raspund direct de sectorul de asigurari sa isi asume raspunderea. Rezolvarea problemei RCA - fie de catre Parlament, fie de catre Guvern - nu reprezinta decat o solutie de avarie care trebuie continuata cu tragerea la raspundere a celor vinovati pentru situatia in care s-a ajuns, iar acestia sunt in ASF.

Tratamentul colectiv, sanctiunea colectiva nu sunt acceptate nicaieri. Sunt raspunderi personale pentru maniera in care s-a gestionat un sector de activitate in piata financiara nebancara. Nu stiu niciun stat in UE care sa aiba o astfel de evolutie a tarifelor la RCA", a declarat Ursache, joi, in cadrul unei conferinte pe teme legate de piata de capital, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, problemele din piata RCA au fost generate de o serie de erori manageriale, atat la nivelul conducerii ASF, cat si al sectorului de asigurari, iar interventia autoritatilor in aceasta situatie este explicabila.

"Ce s-ar fi intamplat daca in Romania pretul painii sau al rechizitelor scolare sau al medicamentelor ar fi crescut cu 300%? Credeti ca institutiile statului ar fi stat pasive, ar fi lasat sa evolueze in asa hal un cost cu efecte sociale uriase? Cred ca nu. Este clar ca ne aflam in fata unor erori manageriale la nivelul conducerii ASF si al sectorului de asigurari", a mai spus Ursache.

UPDATE 15:10 Ulterior, intr-un interviu acordat News.ro, Ursache a spus ca Vinovatii pentru situatia din piata RCA sunt Misu Negritoiu si vicepresedintele ASF Marius Vorniceanu.

Transportatorii protesteaza cu miile

Declaratiile lui Ursache vin in contextul in care transportatorii protesteaza, joi, in Piata Victoriei din Capitala si in mai multe orase din tara, pe fondul nemultumirilor fata de preturile RCA.

Afla de pe Ziare.com desfasurarea protestului transportatorilor

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 - au solicitat Guvernului Romaniei ca, in textul ordonantei de guvern aprobate miercuri, tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii ale daunelor existente in evidentele ASF si nu la nivelul celor care se vor calcula in viitor.

"Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezinta dauna medie de 18.500 lei la care se adauga frecventa daunei de 15,6%.

Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere transmis miercuri Agerpres.

Pe de alta parte, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului Romaniei sa il demita imediat pe actualul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, fiind acuzat de incompetenta.

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanta de urgenta, plafonarea tarifelor RCA pe o perioada de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Actul normativ permite stabilirea de catre ASF, pe o perioada de sase luni, a unui tarif RCA de referinta aplicat atat persoanelor fizice, cat si juridice.

Citeste si:
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...