Ce se ieftineste si ce se scumpeste de la 1 ianuarie 2016

Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 08:47
19100 citiri
Ce se ieftineste si ce se scumpeste de la 1 ianuarie 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Romanii pot incepe anul cu cateva vesti bune, avand in vedere ca de la 1 ianuarie a intrat in vigoare o serie de ieftiniri, in special generate de reducerea TVA de la 24% la 20%. Pe de alta parte, vom scoate mai multi bani din buzunar pentru alte lucruri.

Ziare.com a alcatuit o lista ce cuprinde principalele bunuri si servicii care vor suferi modificari de pret inca din prima zi din 2016.

Ce se ieftineste de la 1 ianuarie

  • Reducerea TVA la 20%
  • Noul Cod Fiscal, care a intrat in vigoare la inceputul lui 2016, include o masura mult asteptata, anume reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%.

    In principiu, scaderea trebuie sa conduca la ieftinirea tuturor operatiunilor de livrari de bunuri si prestari de servicii, cu exceptia operatiunilor scutite de taxa si a operatiunilor pentru care sunt valabile cotele reduse.

    TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016: Ce efecte vor resimti consumatorii si firmele Interviu

    Insa aceasta reducere se va reflecta integral in preturi? Daniel Anghel, partener la divizia de consultanta fiscala a PwC Romania, a mentionat intr-un interviu acordat de curand Ziare.com ca acest lucru e greu de estimat.

    "Probabil ca nu va fi o tendinta unitara, dat fiind ca unele produse care se bucura de o cerere foarte mare vor putea fi vandute la acelasi pret precum cel din prezent si in 2016, furnizorii putand astfel sa beneficieze de reducerea taxei pentru a-si mari propria marja de profit, fara ca acest lucru sa le afecteze in mod negativ volumul de vanzari. Insa ne asteptam ca astfel de cazuri sa reprezinte o exceptie, nu sa fie regula", a explicat Daniel Anghel.

  • Cota de TVA de 9%
  • Noul Cod Fiscal prevede scaderea cotei de TVA pana la 9% pentru cateva categorii de bunuri si servicii, printre care se numara apa si berea la draft.

    Insa iata toate categoriile:

    • livrarea de proteze si accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislatiei specifice, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa;
    • livrarea de produse ortopedice;
    • livrarea de medicamente de uz uman si veterinar;
    • livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele;
    • livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura;
    • cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
    • serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft).

  • TVA de 5%
  • De asemenea, noul Cod Fiscal va aduce o ieftinire in cazul manualelor scolare, cartilor, ziarelor si revistelor, dar si la biletele la muzee, cinematografe si evenimente sportive, ca urmare a aplicarii unui TVA de 5% de la 1 ianuarie 2016.

    De asemenea, romanii care vor sa-si cumpere apartamente vor plati mai putin, deoarece de la 1 ianuarie 2016 va fi redusa TVA de la 24% la 5%.

    Pana acum, pragul pentru care se aplica aceasta cota redusa pentru locuinte noi era de 380.000 de lei, insa noul Cod Fiscal il ridica la 450.000 de lei.

  • Facturi mai mici la curent
  • Consumatorii casnici vor plati de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai putin la energia electrica, a declarat, la mijlocul lunii, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.

    ANRE una zice marti, alta miercuri: De ce NU vom plati mai putin cu 5% la lumina

  • Preturi mai mici la bauturile alcoolice si la alte produse
  • In afara de reducerea generala a TVA de la 24% la 20%, bauturile alcoolice s-ar mai putea ieftini suplimentar, avand in vedere ca acciza pentru acest domeniu va scadea de la 1 ianuarie 2016, de la circa 1.000 euro/hl alcool pur la aproximativ 700 euro/hl alcool pur, ceea ce inseamna o reducere de aproximativ 30%.

    O alta veste buna este eliminarea accizei pentru urmatoarele produse: cafea, confectiile din blanuri naturale, iahturi sau pentru motoarele destinate ambarcatiunilor cu o putere mai mare de 100 CP.

    Iubitorii de autoturisme cu motoare puternice, mai mari de 3.000 cmc, nu vor mai plati nici ei acciza la inmatricularea acestor tipuri de mijloace de transport. In consecinta, cel putin in teorie, si aceste produse ar trebui sa fie mai ieftine.

    Surpriza din Codul fiscal: Fara acciza la cafea in 2016 - Ce se intampla cu alcoolul si benzina

    Ce se scumpeste

  • Tigarile
  • Fumatorii vor da in plus 10 bani pe pachetul de tigari, ca urmare a cresterii accizei. De asemenea, vor fi mai scumpe si tigarile electronice, dar si narghilelele.

    La inceputul anului intra in vigoare acciza de 0,5 lei/ml de lichid care contine nicotina si care se foloseste pentru tigarile electronice. De asemenea, se introduce si acciza de 384 de lei/kg de nicotina, folosita pentru narghilele.

  • RCA
  • De la 1 ianuarie 2016 se asteapta ca tarifele practicate pentru politele RCA sa creasca semnificativ. Transportatorii au protestat in fata Guvernului in aceasta luna, avertizand ca preturile s-ar putea mari cu pana la 300% in cazul lor.

    Insa in urma negocierilor cu reprezentantii Executivului, companiile de profil au obtinut ca scumpirile sa ajunga pana la maximum 50% fata de cele practicate in iunie 2015, potrivit unui protocol incheiat de transportatorii auto cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara si cei ai companiilor de asigurari.

    Prima victorie a transportatorilor in problema scumpirii politelor RCA: Cum va fi limitata cresterea pretului

  • Se scumpeste mancarea
  • Un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca produsele alimentare se vor scumpi in 2016, in contextul in care va disparea efectul de runda intai din reducerea TVA in acest sector la 9%, dar si din cauza productiei agricole mai slabe fata de anii anteriori.

  • Impozite mai mari
  • Noul Cod Fiscal, ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, are si vesti proaste pentru romani. Una dintre ele e cresterea impozitelor pe locuinte. In unele cazuri, darile la stat pot creste si de 20 de ori.

    O analiza aprofundata aici: Antiteza relaxarii fiscale: Taxe pe locuinte si de 20 de ori mai mari, pentru TVA de 20%

    Comisia Europeană investighează platformele YouTube, Snapchat și TikTok. Ce informații solicită oficialii UE
    Comisia Europeană investighează platformele YouTube, Snapchat și TikTok. Ce informații solicită oficialii UE
    Comisia Europeană (CE) a transmis miercuri, 2 octombrie, cereri oficiale către platformele YouTube, Snapchat și TikTok, solicitând informații detaliate despre algoritmii acestora de conținut....
    Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
    Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
    Dennis Selinas, CEO al grupului Globalworth, a participat joi, 12 septembrie, la ediția inaugurală a The Real Estate Event, evenimentul dedicat pieței imobiliare organizat de Ziare.com și...
    #scumpiri 1 ianuarie 2016, #scumpiri 2016, #ieftiniri 1 ianuarie 2016, #ieftiniri 2016 , #reduceri
    1. Comisia Europeană investighează platformele YouTube, Snapchat și TikTok. Ce informații solicită oficialii UE
    2. Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
    3. Rata șomajului în România rămâne constantă – TradeVille
    4. Economia României încetinește în timp ce Guvernul cheltuiește fără măsură. Pericolul deficitului bugetar de 8% VIDEO
    5. Investiție uriașă de zeci de milioane de euro într-o fabrică de procesare a cartofilor pentru prăjit. Va fi cea mai mare din România și va produce 6 tone pe oră
    6. Microsoft Paint, noul Photoshop? Ce funcții bazate pe Inteligența Artificială au fost introduse
    7. AMD lansează actualizări de BIOS pentru Ryzen 9600X și 9700X: Performanță îmbunătățită și reducerea latenței
    8. Uleiul ar putea atinge prețuri exorbitante. România, codașă la recolta de floarea-soarelui. ”Finalul vine încet și sigur pentru agricultura românească”
    9. Avertismentul economiștilor pentru români: „Din 2025, după alegeri, vor fi falimente". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
    10. ASUS lansează în România Zenbook S 14: combinația perfectă între portabilitate și performanță