Start la reduceri: Ce trebuie sa faceti pentru a fi in siguranta in mediul online

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 23:02
3094 citiri
Start la reduceri: Ce trebuie sa faceti pentru a fi in siguranta in mediul online

Pe 15 ianuarie se da startul la reduceri, atat in magazinele traditionale, cat si in mediul online.

La nivel european, 60 la suta dintre familii prefera sa cumpere online, datorita preturilor si mai scazute din comertul electronic, se arata intr-un comunicat al Mastercard, remis Ziare.com.

Iata cateva sfaturi pentru a va descurca mai bine in acest mediu si pentru a fi in siguranta cand cumparati online:

Inainte de a face o achizitie

1. Cautati adresele web care incep cu https:// ("s" vine de la sigur) si au un simbol in forma de lacat in partea din dreapta jos a barei de instrumente a browser-ului. Acest lucru va confirma ca datele personale sunt transmise in siguranta.

2. Faceti cumparaturi si pe site-uri internationale, unde s-ar putea sa gasiti oferte foarte bune.

3. Cititi politica de confidentialitate a companiei. Puteti gasi informatii despre eforturile sale de a va proteja dreptul la intimitate si despre politicile sale privind colectarea, utilizarea si transferul datelor personale catre alte organizatii.

4. Verificati daca exista simbolurile specifice prin care se arata garantia securitatii oferite de comerciantul online, gen MasterCard SecureCode sau Verified by Visa.

5. Verificati identitatea juridica a magazinului online. Acest lucru include datele de contact, numarul de identificare de la Registrul Comertului, codul unic de inregistrare (VAT code), modalitati de plata si livrare, termeni si conditii, perioada pe care o aveti la dispozitie pentru a va razgandi si politica de returnare.

6. Bazati-va pe familie, prieteni si organizatiile de protectie a consumatorilor pentru recomandari si review-uri ale comerciantului online. Nu cumparati produse sau servicii scumpe de la comercianti despre care nu stiti nimic.

In timpul unei achizitii online

1. Consumatorilor li se pot solicita informatii personale si financiare, necesare pentru tranzactiile cu cardul. Acestea includ: marca sub care este este emis, numarul, numele de pe card, data de valabilitate, codul de siguranta de pe verso-ul cardului (nu si PIN-ul) si adresa de livrare.

8. Pentru a beneficia de maximum de siguranta:

a. Nu divulgati niciodata codul PIN in mediul online.

b. Nu oferiti niciodata informatii financiare si personale, ca raspuns la o solicitare venita pe mail. Companiile de carduri si bancile nu solicita niciodata astfel de informatii pe email.

Dupa o achizitie

1. Pastrati inregistrari ale tranzactiilor online. Acest lucru s-ar putea traduce prin a face o copie tiparita sau una digitala a paginii pe care ati efectuat tranzactia sau a paginii de confirmare a comenzii. O astfel de pagina are rolul unei chitante.

2. Verificati extrasul de cont al cardului dumneavoastra pentru a va asigura ca tranzactiile online au fost procesate corect.

3. Puteti primi banii inapoi daca aveti probleme cu achizitia online pe care ati realizat-o, prin intermediul serviciilor noastre de Chargeback. Aici sunt incluse situatii ca cea in care nu primiti comanda, vi se solicita bani pentru o comanda pe care nu ati facut-o sau primiti un extras de cont ce contine o greseala.

4. Consumatorii sunt sfatuiti intotdeauna sa contacteze mai intai comerciantul online. Totusi, daca problema nu poate fi rezolvata impreuna cu comerciantul, contactati banca emitenta, ca sa aflati mai multe despre optiunile pe care le aveti la dispozitie .

5. Politica Responsabilitate Zero (Zero Liability). Beneficiati de facilitatea de Zero Liability din momentul in care notificati banca despre pierderea sau furtul cardului. Inainte de a notifica banca, sunteti responsabil in limita a 150 de euro, in functie de politicile bancii dumneavoastra. Exista si cateva reguli de care trebuie sa tineti cont, pentru a putea beneficia de Zero Liability: sa aveti contul bancar la zi, fara intarzieri la plata, sa nu fi divulgat nicio informatie care ar fi putut ajuta infractorul sa savarseasca frauda, sa nu fi reclamat doua sau mai multe astfel de situatii in ultimele 12 luni.

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#cumparaturi online, #siguranta cumparaturi online, #perioada reduceri cumparaturi online , #reduceri